Kiseli kupus Foto: YAY Media AS / Alamy / Alamy / Profimedia

Kiseli kupus je jedan od onih tradicionalnih jela koji nas greju u hladnim mesecima i donose niz zdravstvenih koristi. Osim što je bogat važnim vitaminima i mineralima koji jačaju naš imuni sistem, kiseli kupus može lako da se kombinuje sa raznim jelima. Ako ga pravite kod kuće, postoji tajni sastojak koji može da učini čudesnu transformaciju – ubrzava kiseljenje, sprečava kvarenje i istovremeno poboljšava ukus. Evo šta vam je potrebno.

Kiseli kupus se smatra pravom superhranom, jer je bogat mnogim vitaminima i mineralima koji podržavaju zdravlje i imunitet. Pored vitamina C, kiseli kupus je i prirodni izvor vitamina A1, B1, B2, B3, B6, B12, K i E. Minerali u kiselom kupusu su kalcijum, fosfor, kalijum, magnezijum i gvožđe.

Ako kiselite kupus kod kuće, nekoliko jednostavnih trikova može pomoći da se poboljša njegov kvalitet. Jedan od najefikasnijih sastojaka koji možete dodati kupusu je ren.

Foto: Shutterstock

Dodavanjem rena ćete ubrzava se kiseljenje kupusa, a istovremeno sprečiti kvarenje i poboljšati ukus gotovog proizvoda. Naime, ren deluje kao prirodni konzervans zbog svojih antibakterijskih svojstava, što doprinosi boljoj trajnosti kiselog kupusa.

Pročitajte još

Možete dodati i druge sastojke za bolji izgled i ekstra bogat ukus. Šaka kukuruza će kiselom kupusu dati atraktivnu zlatnožutu boju koja je estetski prijatna i održava svež izgled. Ljubitelji pikantnog ukusa mogu u kupus umešati feferone, koji će dodati prijatan pikantni dodir. Lovorov list je još jedan koristan sastojak, koji svojim blagim aromatičnim mirisom zaokružuje ukus kiselog kupusa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare