Foto:Shutterstock

Šta doživljavamo u poslednjim trenucima?

Za ceo svet je najveća misterija šta se dešava posle smrti – da li nas išta čeka nakon što udahnemo poslednji put?

Naučnici zato pokušavaju da odgonetnu kako izgleda proces umiranja, kao i da li postoji neka svest koja ostaje u trenucima između ovog sveta i onoga što sledi.

Da li je to kao iskustvo uspavljivanja, laganog odlaska u ništavilo, ili smo svesni toga da nestajemo?

Pročitajte još:

„Umiranje je iskustvo jedinstveno za pojedinca i njihove voljene“, objašnjava dr Patrik Stil, specijalista za palijativno zbrinjavanje.

„Postoji mnogo više od fizioloških promena koje doprinose iskustvu umiranja. Na primer, ličnost osobe, njeno breme bolesti, podrška porodice i prijatelja, dužina trajanja neizlečive bolesti i njena duhovnost“, dodaje.

Međutim, postoje određene fiziološke promene koje se dešavaju univerzalno.

„Redovni obrasci disanja se mogu promeniti – ponekad može biti brži od normalnog, a ponekad sporiji. U poslednjim danima mogu postojati periodi u kojima postoje dugi razmaci između udisaja. Disanje može postati bučno na kraju života. To je nagomilavanje otpadnih proizvoda/sekreta tela. Često je to više uznemirujuće za one koji slušaju nego za pojedinca koji umire”, opisuje Stil.

Ilustracija: Shutterstock

Studija objavljena ranije ove godine u Frontiers in Aging Neuroscience otkrila je da mozak može ostati aktivan tokom, a možda čak i nakon trenutka smrti.

Lekari su sprovodili kontinuiranu elektroencefalografiju (EEG) na pacijentu koji je imao epilepsiju, i to u vreme kada je pacijent imao srčani udar i umro tokom procesa. To im je omogućilo da zabeleže aktivnost ljudskog mozga tokom smrti i otkrili su ritmove aktivnosti slične vraćanju pamćenja, sanjanju, meditaciji i svesnoj percepciji.

Organizator studije dr Ajmal Zemar, neurohirurg sa Univerziteta u Luisvilu, kaže da bi to moglo značiti da je ideja da nam život ‘bleste pred očima dok umiremo’ utemeljena u nauci.

„Kao neurohirurg, ponekad se nosim sa gubitkom. Neopisivo je teško preneti vest o smrti uznemirenim članovima porodice“, rekao je.

„Nešto što možemo naučiti iz ovog istraživanja je: iako naši voljeni imaju zatvorene oči i spremni su da nas napuste, njihov mozak možda ponavlja neke od najlepših trenutaka koje su doživeli u životu“, dodao je dr Zemar.

***

BONUS VIDEO: Zašto su nam svrake popile mozak

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)