Kao i većina drugih namirnica i brašno ima svoj rok trajanja, a ako ga pravilno čuvate - može i da ga premaši.
Nakon predsednikove suptilne najave krize i teških vremena koja dolaze za Srbiju ponovo su redovi ispred marketa, čak i mladi kupuju rezerve za crne dane, a kao najtraženija namirnica ispostavlja se – brašno. Međutim, ni brašno nije neograničenog roka trajanja, posebno ako se ne čuva kako treba. Sve vrste brašna mogu da se pokvare, a ako se pojave moljci ili buđ u brašnu možete odmah da ga bacite.
Pa, kako je najbolje čuvati brašno da bi što duže ostalo sveže? I koliko uopšte može da stoji?
Većina brašna ostaje sveža 3-8 meseci na sobnoj temperaturi, a najčešće traju i duže nakon isteka roka, piše Naše dobro i napominje da rok trajanja određenog brašna zavisi od tipa brašna i načina na koji se skladišti.
Klasična bela brašna (tip 400 i 500), visoko rafinisana, najčešće ostaju duže sveža u odnosu na integralna brašna. Ako obično brašno traje 6 do 8 meseci bez obzira na to da li je otvoreno ili nije, brašno od celog zrna ima rok trajanja od 4 do 6 meseci.
Integralna se brže kvare kada se izlože svetlosti, vlazi ili vazduhu, što uzrokuje neprijatan miris i ukus. Takođe, brašna koja u sebi ne sadrže gluten obično imaju veću količinu masti i vlage, te su stoga sklonija propadanju u odnosu na bela brašna.
Što se čuvanja tiče, brašno je sigurno ukoliko stoji na sobnoj temperaturi, po mogućnosti u hermetički zatvorenoj posudi, na tamnom i suvom mestu, a skladištenje brašna u frižideru ili zamrzivaču produžava mu rok trajanja.
Ne čuvajte brašno u papirnim kesama – brašno ćete sačuvati od vlage, održati svežim i sprečiti bube da ulaze ako ga čuvate u plastičnim ili staklenim posudama sa hermetičkim zatvaračem.
Posudu s brašnom nikad ne ostavljajte na svetlom mestu, toplota i sunčeva svetlost može da pokvari brašno. Smestite je negde podalje od izvora toplote, na mračno i hladnije mesto.
Možda najpametnije u frižider ili zamrzivač, posebno ako ste kupili više brašna nego što možete da iskoristite u nekoliko nedelja.
Belom brašnu, na primer, držeći ga u frižideru, rok trajanja možete produžiti na godinu, dok se zamrzavanjem rok trajanja produžava i na dve godine.
Ukoliko se brašno drži u frižideru ili zamrzivaču takođe je potrebno da bude hermetički zatvoreno da ne bi došlo u kontakt sa vlagom i vodom i ubuđalo se, a pre upotrebe bi trebalo da se ostavi da dostigne sobnu temperaturu.
Za svaki slučaj, pre upotrebe ga i pomirišite – ako je dobro, skoro da neće imati nikakav miris.
***
Bonus video: Gužve ispred beogradskih supermarketa – zbog rata ili straha od nestašica
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: