Nakon predsednikove suptilne najave krize i teških vremena koja dolaze za Srbiju usled nezavidne političke pozicije u kojoj se našla, veliki broj građana razumeo je poruku predsednika i uputio se prema prestoničkim hipermarketima prazneći rafove, praveći zalihe i spremajući se za dolazeću buru.

Ispred Lidla na Tošinom bunaru stvorili su se dugački redovi a građani pune kolica osnovnim potrepštinama. Zastoji na ulazu u hipermarkete zbunili su kupce koji se još od početka pandemije korona virusa nisu susreli sa većim gužvama.

Zabrinuti građani ne znaju šta se dešava i zašto je došlo do redova ali imaju svoje teorije.

„I ja se čudim. Uvek kad dođem – nema nikog. Ne znam šta je danas. Penzije nisu, plate nisu, ne znam o čemu se radi“, rekao je stariji gospodin čekajući da dođe na red za ulaz u nemački hipermarket.

Njegov prijatelj se uključio u razgovor, ističući zabrinutost zbog novonastale krize u svetu.

„Čudna vremena u kojima živimo. Verovatno narod ide da kupi neke zalihe. Verovatno su se uplašili ove situacije. Plašim se. Pa ko se ne plaši, to se sve ovde blizu dešava“.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

I drugi građani dele strah od uticaja ukrajinskog rata na Srbiju, pa se tako često sreću komentari koji redove ispred marketa dovode u vezu sa ukrajinskom krizom.

„Mislim da je to i propaganda i realna situacija koja se dešava u Ukrajini, u samoj Evropi. Ja inače dolazim četvrtkom da kupujem, jednom ili dva puta mesečno, tako da sam malo iznenađena što je ovakva gužva, malo me podseća na period od pre početka korone“, rekla je gospođa dodavši da nije preterano dopunila zalihe ali da pomno prati situaciju.

Veliki je broj onih koji su napravili zalihe strepeći od pogoršavanja i prelivanja krize u Srbiju, zaplašeni sinoćnim obraćanjem predsednika republike.

„Kupujem mleko u prahu i konzerve. Mada predsednik kaže da ima dosta toga ali šta znam. Narod mora da se spremi. Brinem se, naročito posle predsednikovog govora“, rekla je gospođa koja se našla u redu.

Ipak, ima i onih koji veruju da je sve to u duhu ponašanja našeg naroda.

„Kod nas je to uvek tako. Čim je neka frka, mora da se kupuje na veliko“, zaključio je stariji gospodin.

BONUS VIDEO: Anketa: Šta Beograđani misle o poskupljenju mesa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram