Jesen je vreme za spremanje specijaliteta u kojima ćemo uživati čitave zime - međutim, onima koji žive u stanu možda je nezgodno da pripreme zimnicu. Donosimo vam četiri laka recepata koje možete da jednostavno pripremite u takvim uslovima.
Zimnica je nešto što se uvek vezuje za jesenje mesece, pa se brojni raduju ajvaru, pinđuru, turšiji i kiselim krastavčićama. Najukusnija je ona domaća, koju sa puno ljubavi pripremamo za naše ukućane.
Međutim, kako mnogi danas žive u stanovima, dosta im je otežano pripremanje ovih specijaliteta. Ali, ipak možete spremiti savršenu zimnicu i u „gradskim“ uslovima.
Donosimo vam četiri tradicionalna recepta koji su izuzetno laki i ne zahtevaju neke posebne uslove za pripremu.
Sa ovom smesom možete u zimnicu ostaviti turšiju i krastavčiće – bez kuvanja.
Sastojci
Osam litara vode
Jedan litar sirćeta
20 kašika soli
Devet kašika šećera
Dva vinobrana
Jedan konzervans
Jedna kesica bibera u zrnu
Priprema
Sve sastoje sipajte u jednu posudu. Izmešajte ih da se ujedine. Složiti krastavčiće u tegle – kao i turšiju, po želji. Povrće za turšiju može biti zeleni paradajz, paprike, šargarepa, karfiol, sveži kupus, koren rena. Tegle naliti smesom i zatvoriti ih.
Sastojci za ajvar
Deset kilograma paprike
Dva kilograma plavog patlidžana
Sastojci za smesu za barenje
Tri litra vode
Tri decilitra sirćeta
Jedan decilitar ulja
Deset kašika šećera
Dvanaest kašika soli
Beli luk po ukusu
Priprema
Papriku očistiti od semenki, pa ubaciti u smesu koju smo prethodno zagrejali do vrenja. Patlidžan oljuštiti i iseći na komade, pa takođe ubaciti u smesu. Kad se ohladi, paprike i patlidžan samleti u secku. Samleveno povrće staviti u šerpu i peći u rerni na 180 stepeni oko dva sata. Na sredini pečenja dodati ulje i po ukusu seckani beli luk. Sipati ajvar u tegle dok je još topao i odmah zatvoriti tegle.
Sastojci
Pet kilograma očišćene i iseckane crvene paprike
Smesa za nalivanje paprike
150 grama soli
300 grama šećera
Sedam litara sirćeta
Četiri litra vode
Jedan vinobran
Priprema
Papriku složiti u tegle. Sastojke za smesu pomešati, pa prokuvati i dodati jedan vinobran. Vrelom smesom naliti složenu papriku i zatvoriti tegle dok je još sve vruće.
Sastojci
Deset kilograma paradajza
Devet kašika šećera
Soli po ukusu – preporučeno 250 grama
Jedan vinobran
Jedan konzervans
Priprema
Paradajz samleti, pa u njega dodati ostale sastojke. Sve sjediniti i dobro izmešati. Ostaviti smesu da stoji 48 sati. Kad odstoji sipati u flaše i zatvoriti.
Uživajte u svojoj zimnici! Prijatno!
***
Bonus video: Kefir
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare