Foto: Weyo / Alamy / Alamy / Profimedia

Jesen je vreme za spremanje specijaliteta u kojima ćemo uživati čitave zime - međutim, onima koji žive u stanu možda je nezgodno da pripreme zimnicu. Donosimo vam četiri laka recepata koje možete da jednostavno pripremite u takvim uslovima.

Zimnica je nešto što se uvek vezuje za jesenje mesece, pa se brojni raduju ajvaru, pinđuru, turšiji i kiselim krastavčićama. Najukusnija je ona domaća, koju sa puno ljubavi pripremamo za naše ukućane.

Međutim, kako mnogi danas žive u stanovima, dosta im je otežano pripremanje ovih specijaliteta. Ali, ipak možete spremiti savršenu zimnicu i u „gradskim“ uslovima.

Donosimo vam četiri tradicionalna recepta koji su izuzetno laki i ne zahtevaju neke posebne uslove za pripremu.

Turšija i krastavčiči

Sa ovom smesom možete u zimnicu ostaviti turšiju i krastavčiće – bez kuvanja.

Sastojci

Osam litara vode

Jedan litar sirćeta

20 kašika soli

Devet kašika šećera

Dva vinobrana

Jedan konzervans

Jedna kesica bibera u zrnu

Priprema

Sve sastoje sipajte u jednu posudu. Izmešajte ih da se ujedine. Složiti krastavčiće u tegle – kao i turšiju, po želji. Povrće za turšiju može biti zeleni paradajz, paprike, šargarepa, karfiol, sveži kupus, koren rena. Tegle naliti smesom i zatvoriti ih.

Pročitajte još:

Ajvar bez pečenja paprike – i dosadnog ljuštenja

Sastojci za ajvar

Deset kilograma paprike

Dva kilograma plavog patlidžana

Sastojci za smesu za barenje

Tri litra vode

Tri decilitra sirćeta

Jedan decilitar ulja

Deset kašika šećera

Dvanaest kašika soli

Beli luk po ukusu

Priprema

Papriku očistiti od semenki, pa ubaciti u smesu koju smo prethodno zagrejali do vrenja. Patlidžan oljuštiti i iseći na komade, pa takođe ubaciti u smesu. Kad se ohladi, paprike i patlidžan samleti u secku. Samleveno povrće staviti u šerpu i peći u rerni na 180 stepeni oko dva sata. Na sredini pečenja dodati ulje i po ukusu seckani beli luk.  Sipati ajvar u tegle dok je još topao i odmah zatvoriti tegle.

Takovska paprika

Sastojci

Pet kilograma očišćene i iseckane crvene paprike

Smesa za nalivanje paprike

150 grama soli

300 grama šećera

Sedam litara sirćeta

Četiri litra vode

Jedan vinobran

Priprema

Papriku složiti u tegle. Sastojke za smesu pomešati, pa prokuvati i dodati jedan vinobran. Vrelom smesom naliti složenu papriku i zatvoriti tegle dok je još sve vruće.

Paradajz u flašama

Sastojci

Deset kilograma paradajza

Devet kašika šećera

Soli po ukusu – preporučeno 250 grama

Jedan vinobran

Jedan konzervans

Priprema

Paradajz samleti, pa u njega dodati ostale sastojke. Sve sjediniti i dobro izmešati. Ostaviti smesu da stoji 48 sati. Kad odstoji sipati u flaše i zatvoriti.

Uživajte u svojoj zimnici! Prijatno!

***

Bonus video: Kefir

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare