Lubenica je omiljena poslastica mnogih tokom vrelih letnjih dana, ali nažalost — svežina joj brzo prolazi. Ipak, otkriven je jednostavan, ali efikasan način da produžite njen rok trajanja čak i do dve dodatne nedelje, piše Express.
Prema rečima Kristine Orso, profesionalnog kuvara, najbolje je čuvati lubenicu u tamnom prostoru, daleko od izvora toplote kao što je rerna.
„Kada dođem kući, čuvam celu lubenicu na sobnoj temperaturi, dalje od direktnog sunca. Cela lubenica traje znatno duže od isečene“, objašnjava Kristina.
Idealno mesto? Iza kuhinjskog pulta, na polici gde nema svetlosti i toplote.

Iako deluje neobično, lubenicu ne bi trebalo čuvati u blizini drugog voća, jer može ubrzati njeno kvarenje. Naime, mnoge voćke — poput banana, jabuka i avokada — oslobađaju gas etilen, prirodni hormon rasta koji podstiče sazrevanje.
Kada je lubenica izložena većoj količini etilena, brže truli.
Dobar izbor: ananas (emituje malo etilena), agrumi i bobičasto voće su bezbedni susedi.

Kada je jednom isečete, lubenicu treba odmah staviti u frižider po mogućstvu u posudu s poklopcem. Zbog visokog sadržaja šećera i soka, kriške lako privlače bakterije, pa ih treba čuvati zatvorene.
„Sveže odrezana lubenica gubi vlagu i ukus kada je izložena vazduhu. Najbolji način da to sprečite je da izloženi kraj čvrsto obmotate plastičnom folijom“, savetuje stručnjakinja.
Zatim folijom omotane kriške treba staviti u plitku, hermetički zatvorenu posudu. Ova kombinacija čini čuda za očuvanje svežine. Za sitno sečene komade ili kockice preporučuje se da se stave na tanjir obložen papirnim ubrusom, koji će upiti višak vlage i sprečiti pojavu buđi.
Napomena: Isečeni komadi lubenice traju svega nekoliko dana, a najbolje ih je pojesti dan ili dva nakon sečenja, jer brzo gube svežinu i ukus.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare