Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Poznati svetski meteorološki servis AccuWeather objavio je veliku sezonsku prognozu za Evropu i, kako se čini, naše krajeve očekuje turbulentna zima.

Zima koja nam stiže u južnom delu Evrope dosta će ličiti na prošlogodišnju zimu, naglašavaju meteorolozi koji su radili veliku AccuWeather prognozu.

Predviđaju se oluje i jaki vetrovi širom Španije i južne Francuske, kao i brojne promene vremena. Prognostičari su istakli da će bar kroz jedan deo južne Evrope protutnjati najgore olujno nevreme.

„Neke od najjačih oluja najverovatnije će se dogoditi negde u južnoj Francuskoj, Španiji ili Portugalu ove zime“, upozorio je meteorolog Tajler Rojs. Čak i bez olujnih vetrova, druge delove južne Europe čeka vlažna zima.

Kako je najavljeno, ove zime će obilna vlaga stizati iz Mediterana u Italiju, Balkan i veći deo Turske. Prema meteorologu Alanu Repertu, zbog toga se u ovim područjima očekuje oluja za olujom.

„Čak bi i umerene količine padavina mogle rezultirati brzim oticanjem i nabujalim rekama, što bi moglo da uzrokuje značajne poplave“, upozoravaju meteorolozi.

Očekuje se da će temperature u većem delu južne Evrope ostati prosečne, ali u delovima Italije, Grčke i Balkana mogle bi da idu i iznad proseka, kaže Rojs.

Pročitajte još:

S druge strane, prognostičari AccuWeathera kažu da će delovi istočne Evrope ove zime biti u fokusu zbog neočekivano hladnog vremena.

„Ako nalet hladnog vazduha izbaci polarni vrtlog, ta hladnoća će završiti u delovima istočne Evrope“, navodi Rojs.

Temperature za nekoliko stepeni ispod proseka očekuju se u području od centralne Ukrajine do Letonije i Estonije i do Slovačke i Poljske. A kao da nenormalna hladnoća nije dovoljna, region može da se spremi na još zimskih „zamki“.

Ista aktivna oluja koja će ove zime povećati rizik od poplava širom Italije i Balkana doneće niz nepovoljnih vremenskih prilika i istočnoj Evropi. Svaka oluja koja pređe Balkan i zanese se na sever, verovatno će naići na taj leden vazduh, što će dovesti do čestih perioda kiše i snega u većem delu unutrašnjosti istočne Evrope.

Od oluja i nestabilnog vremena biće pošteđena severna Evropa. Dugotrajno sušno vreme očekuje se za istočnu Francusku, Nemačku, Švedsku i Norvešku. Tek kasnije ove zime, najavljuju prognostičari, hladan vazduh će u dužim naletima stići i u te krajeve.

***

Bonus video: Najlepše plaže

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (9)