Šta kuvaju komšije? Majstor amater: Esterhazi – dama torta

Gastro 16. okt. 202112:02
Podeli:
Foto: Shutterstock

Poput mnogih, ni ja nisam siguran da li je ova Mađarica - svetski čuvena torta, lepšeg ukusa ili izgleda. Naprosto kod nje je i jedno i drugo savršeno. Raspoznaje se po svojoj karakterističnoj, gotovo filigranskoj čokoladnoj šari - mreži koncentričnih čoko-krugova.

Esterhazi torta – Mađarica poreklom, datira još od Austrougarske monarhije.

O autoru:

Kreirana je u Budimpešti u 19. veku, u čast mađarskog grofa Esterhazija, po kom je i dobila ime. Zanimljivo je da se do danas Budimpešta i Beč spore ko je zapravo zaslužan za njen nastanak.

Bilo kako bilo ova torta se ne radi na brzinu i po tome se razlikuje od većine ovde objavljenih recepata.

Ako se odlučite za akciju, zasučite rukave i odvojite jedno celo popodne. Ni sam to ne činim često, ali svaki put uložen trud se višestruko isplatio. Jer ova dama torta „mađarica – esterhazica“, je doista savršena.

Sastojci:

Za kore:

12 belanaca od krupnijih jaja

250 g šećera

2 kesice vanila šećera

250 g mlevenog pečenog lešnika (badema ili oraha)

5 kašika mekog brašna

malo putera

Za fil:

12 žumanjaca

250 g šećera

2 kesice vanila šećera

300 g putera (ili margarina)

150 g pečenih i samlevenih lešnika (badema ili oraha)

Za premaz:

3 kašike džema (od kajsija ili breskve)

Za glazuru:

1 belance

oko 300 g šećera u prahu

2 kašike ulja

1 kašika limunovog soka

1 belance

Za ukrašavanje:

50 g čokolade za kuvanje

1 kašičica ulja

100 g krupno naseckanog pečenog lešnika (badema ili oraha)

Foto: Shutterstock

Priprema

Kore

KORAK 1: Mikserom mutiti belanca i kada počne da se stvara sneg postepeno dodavati šećer i vanilu, pa mutiti dalje sve dok se ne dobije potpuno čvrst sneg (šam). Na kraju dodati lešnik i brašno i sve miksati na najmanjoj brzini, dok se masa lepo ne ujednači. Gotovu smesu za kore ostaviti u frižider do upotrebe.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2: Na pek papiru vidljivo ucrtati (flomasterom) 5 krugova prečnika oko 25 cm. Izrezati papir, tako da isečen bude nešto duži od već ucrtanog kruga. Zatim na onom plićem plehu iz rerne položiti jedan izrezan papir, a flomasterom ucrtanu liniju okrenuti na dole. Puterom, malo zamastiti pek-papir.

KORAK 3: Pripremljenu smesu za kore podeliti na 5 ravnomernih delova (za 5 kora) pa preko postavljenog pek-papira razmazati jednu petinu. Ubaciti pleh u rernu zagrejanu na 170 ° C (bez ventilatora) i koru peći 7 -8 minuta, dok ne dobije zlatkastu boju. Kada je pečena, izvaditi je sa papirom iz rerne, pokriti kuhinjskm krpom i ostaviti da se ohladi. U istom postupku ispeći preostale kore, stim što svaka treba pre pečenja da se stavlja na ohlađen pleh. Dok se kore peku smesu za kore držati obavezno u frižideru.

Fil

KORAK 4: Mikserom umutiti žumanjke, šećer i vanilu. U jednu šerpu nasuti 3-4 prsta vode i kada proključa u nju, spustiti da uđe (neki cantimetar iznad vode) za nijansu manji metalni sud sa jajima. Kuvati ih na pari uz mešanje varjačom 15 – tak minuta. Tako urađen fil ohladiti, pa mu dodati puter (odstojao na sobnoj temperaturi), mleveni lešnik i sve zajedno miksati još minut – dva.

Filovanje

KORAK 5: Sada prvo dvojiti 2 pune kašike fila za premaz torte (sa spoljnje strane), koji će uslediti na kraju. Peostalu količinu podeliti na 4 ravnomerna dela. Na poslužavnik prekriven sa pek – papirom, slagati i filovati jednu po jednu koru, stim što se poslednja – 5. kora ne filuje. Preko te poslednje – pete kore, staviti pek-papir, pa onda još jedan poslužavnik i preko njega nekakve tegove koji će tortu malo pritisnuti. Zajedno sa tegovima staviti ju u frižider, a posle sat vremena izvaditi i filom premazati spoljnu – bočnu stranu oko torte.

KORAK 6: Razrediti džem sa vrlo malo vode, zagrejati ga da bude vreo, pa premazati u tankom sloju preko poslednje – 5. kore. To će torti dodatno dati lep ukus, ali i sprečiti da kora upije belu glazuru koja će ići preko nje. Tortu vratiti na 20-tak minuta u frižider, kako bi se džem malo stegao i napravio opnu.

Priprema čokolade za dekoraciju

KORAK 7: Pre pravljenja glazure važno je spremiti čokoladu za šare po površini torte, jer se šare nanose na glazuru, odmah dok je još meka i pre nego očvrsne. Čokoladu sa malo ulja rastopiti na pari ili tihoj vatri pa šerpicu sa njom ostaviti sa strane na toploj ringli, dok ne spremimo i ne nanesemo glazuru.

Glazura

KORAK 8: Jedno belance koje ne sme biti hladno, već obavezno odstojalo na sobnoj temparaturi, umutiti u čvrst šam. Ostaviti sa strane malo snega sa kojim će se, po potrebi malo kasnije regulisati gustina glazure. Sada u šam sipati šećer u prahu, ulje i limunov sok pa miksati, dok se ne dobije krem ni pregust ni redak. Samo takav će se lepo razmazivati. Potrebne korekcije gustine se prave dodavanjem šećera ili sačuvanog snega. Glazura se najlakše nanosi tako što se krem premazuje širokim, vrelim i vlažnim nožem.

Ukrašavanje i nanošenje čokoladne šare

KORAK 9: Otopljenu, još vruću čokoladu sipati u špric-kesu za dekorisanje, pa špricom po glaziranoj površini torte šarati kružno linije od čokolade, a onda štapićem za ražnjić umočenim u vodu povlačiti linije poprečno pod uglom od 30 stepeni.
Zgodno je ove poprečne linije praviti sa razmakom koji će odgovarati veličini, na koju se budu sekle pojedinačne porcije kod serviranja. Dekoraciju završiti utiskivanjem naseckanog lešnika sa spoljne – bočne strane oko torte.

Foto: Shutterstock

Posluženje

Ovu tortu ostavite barem 2 dana da odmori i tek onda poslužite. Toliko je potrebno da joj se sastojci i ukusi sjedine. Što duže stoji Esterhazi je lepša i ukusnija.

Saveti uz ovaj recept

– Da bi se sneg umutio kako valja, belanca treba mutiti u metalnoj posudi koja je, zajedno sa mutilicama od miksera, prethodno odstajala 10-tak minuta u frižideru.

– Da je sneg od belanaca dovoljno čvrst, dobro i uspešno umućen, bićemo sigurni ako na kraju mućenja posudu okrenemo naopačke, a smesa se pri tom ne pomeri.

– Ukoliko vam posle nanošenja ostanu neravnine na glazuri, možete ih popraviti fenom za kosu.

Prijatno, želi Vam Majstor Amater !

Sutra:

Kuva Majstor amater: Domaći čips i kalorije – plakaću sutra!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar