Foto: Shutterstock

Da li ste znali da su čokoladi - omiljenoj i najpopularnijoj poslastici na planeti, posvećena čak četiri dana u godini? Jedan od njih je upravo danas - 13. septembar, međunarodni dan čokolade!

O autoru:

Danas čokolada nije samo slatkiš, već svojevrsni simbol hedonizma, a za mnoge od nas i opsesija. Prisutan je u najrazličitijim oblicima i ukusima, a ovde kod Majstora amatera, danas dolazi u svom ekstravagantnom i nekada isključivo aristokratskom „kuglofovskom“ ruhu.

Sastojci

5 žumanaca

200 g putera ili margarina

2,5 dl jogurta

100 g suvog grožđa

narendana kora od 1 narandže

*

4 belanca

300 g šećera u prahu

1 kesica vanila šećera

*

250 g brašna

1 kesica praška za pecivo

50 g kakaoa

2 štanglice čokolade izlomljene na komadiće

*

Za glazuru:

300 g čokolade za kuvanje

100 g putera

Foto: Shutterstock

Priprema

KORAK 1: Mikserom umutiti žumanjca i puter, dodati jogurt, suvo grožđe i narendanu koru od narandže, pa još mutiti dok se sve lepo ne sjedini.

KORAK 2: U novom sudu mutiti lagano belanca i kada se počne stvarati sneg, postepeno dodavati vanilu i šećer, sve dok se lepo ne umuti bez grudvica.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 3: U posebnom sudu zmešati brašno i 2/3 kesice praška za pecivo.

KORAK 4: U prvobitno pripremljenu masu sa žumanjcima, uz mešanje žicom, postepeno i naizmenično dodavati po malo snega od belanca i po malo brašna sa praškom za pecivo, sve dok se pripremljeni sastojci ne utroše i dobro ne izmešaju.

KORAK 5: U predhodno zamašćenu i prezlama ili brašnom posutu modlu za kuglof usuti 2/3 ovako pripremljenog testa. Zatim u preostalu trećinu testa umešati kakao, pa ga sipati preko već usutog svetlog testa. Uz postupno dodavanje komadića čokolade viljuškom kružiti po testu da postane lepo prošarano.

KORAK 6: Peći u rerni zagrejanoj na 180° C, 40 do 50 minuta zavisno od rerne.

KORAK 7 – preliv: Uz mešanje otopiti na pari puter i čokoladu, izvaditi pečen kuglof iz kalupa pa preliti još vrelom istopljenom čokoladom po celoj površini.

Foto: Shutterstock

Vinska preporuka

Vinska preporuka: vojvođanska vina bermet ili neoplanta. Dakako bermet lepo ide i uz čaj ili kaficu, a lepo se slaže i sa mlekom.

Sutra:

Kuva Majstor amater: Pečene paprike za salatu, friz ili ajvar

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar