Da li ste znali da su čokoladi - omiljenoj i najpopularnijoj poslastici na planeti, posvećena čak četiri dana u godini? Jedan od njih je upravo danas - 13. septembar, međunarodni dan čokolade!
Danas čokolada nije samo slatkiš, već svojevrsni simbol hedonizma, a za mnoge od nas i opsesija. Prisutan je u najrazličitijim oblicima i ukusima, a ovde kod Majstora amatera, danas dolazi u svom ekstravagantnom i nekada isključivo aristokratskom „kuglofovskom“ ruhu.
5 žumanaca
200 g putera ili margarina
2,5 dl jogurta
100 g suvog grožđa
narendana kora od 1 narandže
*
4 belanca
300 g šećera u prahu
1 kesica vanila šećera
*
250 g brašna
1 kesica praška za pecivo
50 g kakaoa
2 štanglice čokolade izlomljene na komadiće
*
Za glazuru:
300 g čokolade za kuvanje
100 g putera
KORAK 1: Mikserom umutiti žumanjca i puter, dodati jogurt, suvo grožđe i narendanu koru od narandže, pa još mutiti dok se sve lepo ne sjedini.
KORAK 2: U novom sudu mutiti lagano belanca i kada se počne stvarati sneg, postepeno dodavati vanilu i šećer, sve dok se lepo ne umuti bez grudvica.
KORAK 3: U posebnom sudu zmešati brašno i 2/3 kesice praška za pecivo.
KORAK 4: U prvobitno pripremljenu masu sa žumanjcima, uz mešanje žicom, postepeno i naizmenično dodavati po malo snega od belanca i po malo brašna sa praškom za pecivo, sve dok se pripremljeni sastojci ne utroše i dobro ne izmešaju.
KORAK 5: U predhodno zamašćenu i prezlama ili brašnom posutu modlu za kuglof usuti 2/3 ovako pripremljenog testa. Zatim u preostalu trećinu testa umešati kakao, pa ga sipati preko već usutog svetlog testa. Uz postupno dodavanje komadića čokolade viljuškom kružiti po testu da postane lepo prošarano.
KORAK 6: Peći u rerni zagrejanoj na 180° C, 40 do 50 minuta zavisno od rerne.
KORAK 7 – preliv: Uz mešanje otopiti na pari puter i čokoladu, izvaditi pečen kuglof iz kalupa pa preliti još vrelom istopljenom čokoladom po celoj površini.
Vinska preporuka: vojvođanska vina bermet ili neoplanta. Dakako bermet lepo ide i uz čaj ili kaficu, a lepo se slaže i sa mlekom.
Sutra:
Kuva Majstor amater: Pečene paprike za salatu, friz ili ajvar
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: