"Calskrove" je zapravo jelo nastalo kao kombinacija hamburgera i pice.
Taste Atlas je predstavio 100 najslabije rangiranih specijaliteta među svojim korisnicima, a među top pet najgorih jela na svetu našlo se švedsko jelo „calskrove“.
„Ovaj divan obrok je izum restorana Tre Kronor iz švedskog grada Skelleftea. Sastoji se od calzone pice koja je punjena hamburgerima (zajedno sa hlebom, prilozima i prelivima) i pomfritom. Jelo je prvenstveno izmišljeno za ljude koji nisu mogli da odluče da li da uzmu picu ili hamburger nakon noći obilnog pića“, navodi Taste Atlas.
Ipak, ispostavilo se da spoj nije baš legao „stručnjacima“ s Taste Atlasa, pa je trenutna ocena ovog specijaliteta 1,9 (od mogućih 5).
„Možete da pričate šta hoćete o calskroveu, ali istina je da mnogi uživaju u njemu. To je prava kalorijska bomba“, kaže Rahim Ezatinia, vlasnik restorana The Kronor, koji je zapravo i učestvovao u toj gastro kreaciji 2005. godine.
On je za Norran podelio priču o tome kako je jelo nastalo – a nije bilo baš onako kako Taste Atlas tvrdi.
„Imali smo stalnu mušteriju koja se žalila da su porcije premale. Dakle, počeli smo da se šalimo sa njim i ubacili svašta u njegovu kalconu. Mislio je da je smešno. Jednog dana smo imali ostatke dečijeg hamburgera, pa sam predložio da ga stavimo unutra da vidim njegovu reakciju. Gledali smo iz daljine, pomalo nervozni, ali on je prišao i rekao da je ukusno“, ispričao je Ezatinia.
Nekoliko dana kasnije, zadovoljni gost vratio se s drugarima koji su takođe hteli da probaju novi specijalitet. Ostalo je istorija…
„Bilo je to nešto sasvim novo i prilično čudno. O tome su pisali svi mediji, a ljudi su dolazili čak i iz inostranstva da probaju“, kaže Ezatinia.