Postoji nekoliko pića, prema mišljenju somelijea, koja je najbolje izbegavati ako želite da izbegnete težak mamurluk.
Na prvom mestu je proseko.
„Ako primetite da imate strašnu glavobolju nakon čaše ili dve proseka, za to možete okriviti mehuriće“, rekao je somelije Marko Kastelaneli.
On objašnjava da šampanjac inače sadrži ugljen-dioksid (CO2), koji menja način na koji alkohol teče kroz krvotok i pomaže telu da brže apsorbuje alkohol.
„Kada uđe u krvotok, CO2 se takmiči sa kiseonikom, zbog čega osećate vrtoglavicu i brzo se napijete, što dovodi do teško podnošljivog mamurluka koji izaziva pulsirajuću glavobolju“, dodao je Kastelaneli.
Ako želite da izbegnete ili barem smanjite intenzitet glavobolje, popijte čašu vode između dva pića. Takođe, pijte polako i ne pijte alkohol na prazan želudac, prenosi Index.hr.