bašta kafić
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Konobari imaju dobre razloge što izbegavaju da naručuju određena pića u kafićima.

Nemanja Miković, konobar u jednom beogradskom restoranu, u podcastu „Život na srpskom“ je otkrio koji napitak nikad ne naručuje u kafiću i zašto. I njegove kolege koje su pričale za Best life razmišljaju na sličan način, s tim što na prvom mestu izbegavaju komplikovane koktele za koje će nekome biti potrebno previše vremena da ih pripremi ili ga posle čeka dodatni posao s čišćenjem.

Međutim, postoje i drugi razlozi, manje ili više smisleni.

„Prljavi“ martini je, na primer, omiljeni filmski koktel, ali Pol Tilton, konobar iz Teksasa, kaže da ga izbegava, posebno ako je na nekom finom mestu s velikim izborom pića. „Dirty martini – plus bonus poeni za masline sa sirom – jednostavno je kretenski u takvoj situaciji“.

Ipak, mnogo više je onih koji su prstom uprli u Long Island Iced Tea kao najgori.

Pročitajte još:

“To je glupo piće u kojem na kraju osetite samo kolu. Kako koktel je lošiji od pojedinačnih sastojaka koji idu u njega”, navodi Den Adams, konobar s Floride.

Na kraju, ponovo na scenu stupa kolegijalnost. Konobari obično ne vole da prave napitke za koje moraju da koriste blender, jer to znači da će im biti potrebno i više vremena za čišćenje i spremanje. „Bučni su, a kad prvi naruči smrznuto piće, odmah ga žele i svi drugi. Nekad smo zbog toga čak sakrivali blender“.

***

Bonus video: Bakšiš – Ko je škrt, a ko lak na napojnici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram