Sarma je glavno jelo na svakoj božićnoj trpezi. Postoje brojni recepti, ali ovaj, iza kog stoji čuveni kuvar Stevo Karapandža vas direktno vraća u detinjstvo.
Sarma je često deo tradicionalnih obroka tokom zimskih meseci i tokom praznika. Postoje različite varijacije sarme zavisno o regionu i kulinarskoj tradiciji, a nama je glavna ona koju, uostalom, priprema i Stevo Karapandža.
I da, u njegovoj verziji – jaje ide u sarme.
100 g pirinča
1 glavica luka
2 čena belog luka
malo soli i bibera
1 kašika vegete
malo ljute mlevene paprike
1 lovorov list
suva rebrica ili kobasice
1-2 kašike sitno seckane pančete (ako želite)
1 glavica kiselog kupusa oko 1 kg
500 g mlevenog mešanog mesa
2 kašike sitno seckanog peršunovog lista
1 jaje
2 kašike soka od paradajza
Zaprška:
1 veća glavica luk
1 kašikica slatke mlevene paprike
1 čen belog luka
Skuvajte pirinač do pola, a za to vreme na malo ulja prodinstajte luk. Kada se luk zastakli, dodajte mu seckani beli luk, a ako želite možete i malo pančete narezane na kockice.
Meso stavite u duboku posudu pa dodajte peršun, pirinač, jaje, so i biber, vegetu i malo ljute paprike, a kada ste u to ubacili dinstani luk smesu dobro sjedinite. Nakon toga pripremite kiseli kupus, odvojite listove, odstranite tvrde delove i dobro operite, a deo, par listova, isecite na tanke rezance.
Listove kupusa punite sa kašikom i po fila i srolajte. Proces ponavljajte dok ne potrošite svo meso. Zatim u lonac u kom ćete kuvati sarmu, ubacite pola seckanog kupusa i na njega poređajte sarme koje je potrebno gusto da složite da se ne bi raspale tokom kuvanja. Na vrh sarmi ubacite lovorov list, rebarca ili suvo meso, a onda pokrijte sve ostatkom seckanog kupusa. Zatim dodajte i malo mlevene paprike i sok od paradajza pa zatim zalijte vodom da sve pokrije.
Kuvajte dva do tri sata povremeno dolivajući vodu po potrebi. Kada je sarma gotova od navedenih sastojaka napravite zapršku tako što ćete na par kapi ulja prepržiti luk, beli luk i crvenu papriku, sve to sjedinite, i dodajte u tečnost u kojoj se kuvala sarma. S time prelijte sarmu, pustite da se još malo krčka i vaše jelo je spremno, piše City Magazine.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare