Foto: Zoran Lončarević, Murat Subatli / Panthermedia / Profimedia

Sarma je glavno jelo na svakoj božićnoj trpezi. Postoje brojni recepti, ali ovaj, iza kog stoji čuveni kuvar Stevo Karapandža vas direktno vraća u detinjstvo.

Sarma je često deo tradicionalnih obroka tokom zimskih meseci i tokom praznika. Postoje različite varijacije sarme zavisno o regionu i kulinarskoj tradiciji, a nama je glavna ona koju, uostalom, priprema i Stevo Karapandža.

I da, u njegovoj verziji – jaje ide u sarme.

Sastojci:

100 g pirinča

1 glavica luka

2 čena belog luka

malo soli i bibera

1 kašika vegete

malo ljute mlevene paprike

1 lovorov list

suva rebrica ili kobasice

1-2 kašike sitno seckane pančete (ako želite)

1 glavica kiselog kupusa oko 1 kg

500 g mlevenog mešanog mesa

2 kašike sitno seckanog peršunovog lista

1 jaje

2 kašike soka od paradajza

Pročitajte još:

Zaprška:

1 veća glavica luk

1 kašikica slatke mlevene paprike

1 čen belog luka

Priprema:

Skuvajte pirinač do pola, a za to vreme na malo ulja prodinstajte luk. Kada se luk zastakli, dodajte mu seckani beli luk, a ako želite možete i malo pančete narezane na kockice.

Meso stavite u duboku posudu pa dodajte peršun, pirinač, jaje, so i biber, vegetu i malo ljute paprike, a kada ste u to ubacili dinstani luk smesu dobro sjedinite. Nakon toga pripremite kiseli kupus, odvojite listove, odstranite tvrde delove i dobro operite, a deo, par listova, isecite na tanke rezance.

Listove kupusa punite sa kašikom i po fila i srolajte. Proces ponavljajte dok ne potrošite svo meso. Zatim u lonac u kom ćete kuvati sarmu, ubacite pola seckanog kupusa i na njega poređajte sarme koje je potrebno gusto da složite da se ne bi raspale tokom kuvanja. Na vrh sarmi ubacite lovorov list, rebarca ili suvo meso, a onda pokrijte sve ostatkom seckanog kupusa. Zatim dodajte i malo mlevene paprike i sok od paradajza pa zatim zalijte vodom da sve pokrije.

Pročitajte još:

Kuvajte dva do tri sata povremeno dolivajući vodu po potrebi. Kada je sarma gotova od navedenih sastojaka napravite zapršku tako što ćete na par kapi ulja prepržiti luk, beli luk i crvenu papriku, sve to sjedinite, i dodajte u tečnost u kojoj se kuvala sarma. S time prelijte sarmu, pustite da se još malo krčka i vaše jelo je spremno, piše City Magazine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare