Foto: Vladislav Mitić

Ako sa gostima uz kaficu ili čaj poslužite vanilice, za vaš „petit fours“, čašica dobrog francuskog konjaka je nezamenjiva.

Poznati kulinarski sajt „Food 52“, proglasio je 2015. godine vanilice za najbolji sitni praznični kolač na svetu! Kažu da su ovi kolači naših prabaka srpska verzija čuvenih lincer kolačića – tradicionalne austrijske poslastice od hrskavog testa i voćnog nadeva. Posle priznanja ovog prestižnog gastro portala, ima razloga da se dičimo vanilicama, kao što se građani Linca ponose svojim lincer kolačima i tortama.

Mnogo je različitih načina za pripremu vanilica, ali da bi se topile u ustima, moraju biti napravljene sa mašću. Evo takvog, bez sumnje jednog od najboljih starinskih recepta:

Sastojci (za 60 vanilica):

300 gr masti

1 celo jaje i 2 žumanca

600 g brašna

250 gr šećera

sok od jednog limuna

2 kašičice fino rendane kore od limuna

250 gr mlevenih oraha

3 kesice vanilinog šećera

malo šećera u prahu

džem od kajsije ili šipka

Priprema:

Mast umutiti penasto mikserom, dodati celo jaje plus 2 žumanca, šećer, sok i narendanu koru od limuna.

O autoru:

Dodati brašno, orahe i dodatno mutiti dok se ne dobije ujednačeno testo. Pokrijte ga i hladite u frižideru barem tri sata ili tokom cele noći.

Na brašnjavoj površini razvući testo debljine oko ½ cm i okruglom modlom ili čašom vaditi male kolačiće. Poređati ih sa razmakom u pleh obložen papirom za pečenje.

Peku se do 15 minuta na 160 stepeni C , ukoliko rerna ima ventilator, ili na 180 ako je reč o običnoj rerni. Važno je da se vanilice ne prepeku, već da ostanu bele.

Kada su pečene treba ih potpuno ohladiti, pa svaki keksić namazan izabranim džemom ili pekmezom, pa poklopiti drugim keksićem. Tako dobijeni “sendviči” se dobro uvaljaju u šećer u prahu pomešan sa 3 kesice vanile. Spakovati ih u limenu ili kartonsku kutiju da odmore.

Vanilice su najukusnije kada odstoje nekoliko dana posle pečenja, pa sugerišem suzdržanost od konzumacije barem jedan do dva dana.

Još recepata Majstora amatera:

Vinska preporuka

Ako odlučite da sa gostima uz kaficu ili čaj poslužite vanilice koje ste spremili, uz vaš, kako bi Francuzi i Englezi rekli „petit fours“, čašica konjaka (Hennesy X.O. npr) je nezamenjiva. Konjak se sjajno slaže sa suvim kolačima, kao što su orasnice ili Vaše vanilice.

Ako se odlučite za vino, vodite računa o nivou slasti. Vino uvek mora da bude ili u nivou slasti deserta ili nešto slađe, treba birati polusuvo ili poluslatko. Ako volite penušavo vino – što da ne.

Uz šampanjce sjajno idu razne voćne salate ili manje slatki, suvi kolači poput vanilica.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar