Draga di Lovrana
Draga di Lovrana; Foto: Rainer Hackenberg / akg-images / Profimedia

Restoran Draga di Lovrana vratiće Mišlenovu zvezdicu, a vlasnik kaže da su zbog nje izgubili goste.

Mišlenova zvezdica decenijama je najpoželjniji trofej u gastronomiji jer je šira javnost i dalje smatra neupitnom potvrdom kvaliteta, a to podrazumeva odličnu reklamu i za restoran i za šefa koji ju je zaradio. Međutim, poslednjih godina sve je veći broj šefova i restorana koji su odlučiti vratiti to priznanje ili da ga odbiju. Razlozi su različiti, ali ono što je, sudeći po njihovim izjavama, zajedničko jeste pritisak koje one nose, i na restorane koji moraju da ulažu mnogo više sredstava da bi zadovoljili standarde Mišlenovih kritičara i na mentalno zdravlje šefova.

Sada jedan primer stiže i iz Hrvatske, koja se na Mišlenovom radaru našla relativno kasno (prvu je zvezdicu 2017. dobio rovinjski Monte). Kristian Nikolac, vlasnik restorana Draga di Lovrana u sklopu istoimenog hotela u Lovranskoj Dragi koji je 2019. postao prvi kvarnerski restoran s Mišlenovom zvezdicom najavio je da je sada vraća.

„Pre tačno pet godina naš restoran uvršten je u Mišlenov vodič i nagrađen Mišlenovom zvezdicom koju smo ponosno nosili narednih godina. Te godine bile su izazovne i uzbudljive, bilo je jako važno iznova potvrditi svoj status i dosta kreativne energije otišlo je u ispunjavanje nekih nepostojećih pravila za održavanje statusa u društvu najboljih.“

U celom procesu izgubila se početna ideja oko koncepta, pa je status restorana sa zvezdicom postao svojevrsno opterećenje.

„U oktobru prošle godine zatvorio sam restoran i doneo odluku da ne želim više da budem opterećen nagradama i statusima. Odlučio sam da zvezdicu vraćam. Moja kći Keli Nikolac, mlada snaga obitelji, izrazila je želju za vođenjem hotela i restorana, ali prema vlastitim zamislima, neopterećena statusima i uspesima. Odlučila je da stvori svoju priču, kao logičan nastavak ideje svojih roditelja te iznova vrati onaj poznati osećaj gostoprimstva kakav je izvorno zamišljen“, rekao je Kristian Nikolac, dodajući da je logičan izbor za novi početak bilo angažovanje Harija Benića, koji je uz majstora Zdravka Tomšića kreirao jela s kojima su postali gastro destinacija, prenosi Jutarnji list.

Ti poznati ukusi se, po njegovim rečima, vraćaju u obliku novog a la carte menija baziranog na ulovu ribarskih brodova porodice Nikolac i jelima svojstvenim kvarnerskom zalivu uz snažan uticaj italijanske kuhinje.

Nikolac kaže da nema ništa protiv Mišlenovih zvezdica i da bi želeli da ostanu u Mišlenovom vodiču. Međutim, zvezdicu će im vratiti jer je u njihovom slučaju donela samo probleme u poslu.

Pročitajte još:

„Jednostavno, izgubili smo goste, a ulaganja u restoran s konceptom kuhinje kakav smo imali su previsoka i neisplativo je. Želim da budemo restoran u kojem će se gosti osećati ugodno, da ne razmišljaju kako moraju biti formalno odeveni, da mogu doći s decom, sa psom… Na kraju krajeva, da mogu pojesti nešto a la carte, a ne samo ono što su šefovi smislili da bi trebalo da jedu, budući da smo imali samo degustacijske menie. Da mogu naručiti i buteljku kućnog vina, opustiti se, zadržati se par sati u razgovoru i druženju“, ispričao je Kristian Nikolac.

Vlasnik Drage di Lovrana otvoreno govori o razlozima zašto su se odlučili na tako drastičan potez. Smer u kojem je ovaj restoran krenuo nakon osvajanje zvezdice bio je za njega opterećujuć i poslovno neisplativ. U kratkim crtama, Draga di Lovrana više nije bio onaj restoran koji su postavili na noge zajedno s šefom Zdravkom Tomšićem koji je razvijao svoju viziju tradicionalne mediteranske kuhinje s modernim tvistom.

Tomšić je u Dragi di Lovrana proveo 15 godina i Nikolac se priseća da su u tom periodu vrlo predano i intenzivno radili na tome da se restoran pojavi u fokusu ljudi iz Mišlenovog vodiča i zasluži svoju prvu zvezdicu. Tomšić, međutim, nije zvezdicu dočekao u ovom restoranu. Nasledio ga je njegov dotadašnji pomoćnik Deni Srdoč koji je nastavio Tomšićevim smerom, ali on je godinu dana nakon zvezdice otišao u novootvoreni restoran Nebo u sklopu hotela Hilton na Preluku. U Dragu di Lovrana tada se vratio originalni šef Zdravko Tomšić koji je restoranu odbranio Mišlenovu zvezdicu, ali se zadržao kratko, a nasledio ga je mladi Luka Goleš koji je u Dragi di Lovrana radio i u mandatu Tomšića i Denija Srdoča, ali je krajem prošle godine prešao u poznati steakhouse Jist.

Nikolcu je u godinama nakon zvezdice, koja je nametnula imperativ podizanja na viši nivo i stavila šefove pod medijski pritisak, shvatio da takav fine dining koncept ne odgovara ovom mestu, kao ni ciljevima koje su zacrtali supruga i on kada su 2005. otvarali hotel s restoranom za koji su angažovali Zdravka Tomšića. Pansion koji je podignut još 1909. godine i u koji je rado dolazio i sam austrougarski car Franjo Josip, nalazi se u Lovranskoj Dragi na 388 metara nadmorske visine, u Parku prirode Učka, tako da su im tradicionalni gosti bili izletnici svih profila, ljubitelji prirode koji žele uživati u prirodi, čistom vazduhu i pogledu na Kvarner. S obzirom na cene i na formalni dress code, jer u planine se ne ide u sakou i haljini, izletnici nakon Mišlenove zvezdice više nisu doživljavali Dragu di Lovrana kao svoje mesto.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare