Krem supa
Krem supa; Foto. Karolina Przybysz / Alamy / Alamy / Profimedia

Mišelin inspektori imaju svoje kriterijume, ali za nas je cena verovatno mnogo bitniji faktor. Proverili smo koliko su zapravo skupi restorani koji su dobili preporuku čuvenog gastro vodiča.

Nakon što je objavljen prvi Mišelin vodič za Beograd, mnogi komentari idu na račun cenovnika istaknutih restorana. Međutim, da li je to baš tako? Lako je proveriti, većina njih ima istaknute menije na svojim zvaničnim stranicama.

Nacionalni restoran Bela reka, koji je posebno izdvojen zbog „posvećenosti održivom razvoju“, na meniju ima „egzibicije“ kao što su pačiji batak sa sirupom od javora na dve vrste pirea koji košta 1190 dinara, sečeni biftek na domaćim rezancima u sosu od tartufa od 2.280 i filete jadranske orade sa krompirom, maslinama i kaprom od 1.800 dinara, ali posebno poglavlje čine specijaliteti s roštilja – ćevapi na lepinji sa ajvarom i kajmakom su 860 dinara, pileći file na žaru s pomfritom je 680, a preporuka kuće je selekcija specijaliteta sa roštilja za dve osobe (700g) za 1.900 dinara. Najjeftinije jelo na meniju je popara od 310 dinara, dok je kačamak s kiselim mlekom i hrskavom pančetom 350.

Na JaM meniju supe su od 350 do 620, salate su 250-350, osim one od dimljene cvekle, kozjeg sira i višanja – ona je 720. Što se glavnih jela tiče, najjeftinija su veganska jela kao što je pečena bundeva (plus humus, rukola, labneh, crni pirinač, golica) od 990 dinara, biftek maestro sa sosom i prilogom po izboru košta 1.700 dinara, a tartar biftek 1.450.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Just a Maestro (@jam_belgrade)

Ensova lista glavnih jela kreće od 800 dinara koliko su lazanje ili, na primer, pileći batak s tartufima, a ide do 1.950 dinara za biftek. Najjeftiniji je mali miks zelenih salata od 250 dinara.

U Homa restoranu je među jeftinijim jelima krem supa od vrganja i lešnika sa salsom od kozijeg sira koja košta 395 dinara.

Pročitajte još:

Slična „egzotika“ prisutna je i u ostatku menija – 30 dana tretiran juneći jezik zapečen u koštanoj srži sa bordoleze sosom i sladoledom od senfa košta 1.295 dinara, grilovana guščija džigerica sa kupinama i džemom od rogača i suncokreta je 2.295 dinara, ali je, recimo, tažin pica za kućnu dostavu 790 dinara.

U Magellanu su supe, potaži, salate od 450 dinara, dok se cene rižota, paste i obrok salata s mesom kreću od 850 do 1.650 dinara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ???????? ???????? (@magellan_1519)

Porcije ribe su od 1.700 do 2.300 dinara, a mesni specijaliteti od 1.100 do 2.800 dinara.

U Legatu 1903 najjeftinija supa s povrćem i rezancima je 390 dinara, sveža sezonska salata 550, a cene glavnih jela idu od 1.100 koliko košta sarma sa hrskavom teletinom pa do 2.950 dinara za file divlje ribe s blitvom i kus kusom. Kolači su 550 i 650 dinara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LEGAT 1903 (@legat1903)

„Mali zalogaji“ u Comunale Cafè e Cucina su od 350 dinara, a za ozbiljniji obrok svakako treba više – ipak, ništa vam s njihovog menija neće zvučati „sumnjivo“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Comunale (@comunale_bg)

Pica margerita je 700, špagete karbonara 990, mali burger 500 („regularni“ 900), pileći file s pireom od karfiola 1.100 dinara.

U Mezestoranu Dvorište „mezetluci“ se posebno cene, a na meniju su cvekla sa orasima i blagim sosom od jogurta i lajma (290 dinara), kroketi od leblebija sa blagim tahini sosom (390 dinara), Lahmadžun – po jermenskom receptu – jagnjeće mleveno meso i povrće na grčkoj piti (490 dinara)…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mezestoran Dvoriste (@mezestoran)

Pročitajte još:

Glavna jela su od 890 do 1.390 dinara, a među njima su Hunkar Begendi -“Sultanova slast” (po originalnom turskom receptu – pire od plavog patlidžana sa junećim gulašom), giros, „Biftek Pajar“ (sa rukolom, pinjolama i listićima parmezana)…

Salon 1905 deluje vrlo luksuzno, a i cene su manje-više u skladu s tim. Za porciju krem čorbe od organskog sezonskog povrća treba izdvojiti 900 dinara i to je najpovoljniji deo menija, ako ne računamo čokoladni kolač od 800.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Salon 1905 (@salon_1905)

Cene glavnih jela su od 2.700 do 4.700 dinara, a treba li napominjati da su to jela poput divlje zečetine iz Šumadije marinirane 24h u vinu Tamjanika, sporo kuvane i servirane u domaćem pecivu, na biberu i čokoladnom sosu…

***

Bonus video: Izgubila je posao u restoranu, sad kuva umesto sto mama

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare