Nikoljdan, praznik i krsna slava gotovo polovine pravoslavnih Srba, već kuca na vrata. Koja jela spremati u vreme posta i za sam slavski ručak? Da bi bila kompletna, slavska trpeza mora da ima posno predjelo, posnu čorbu, posne salate, posnu sarmu, posno glavno jelo i posne slatkiše. Dabome, svečarska sofra se ne može ni zamisliti bez sveće, žita, kolača i vina.
Idući redom od predjela do glavnog jela, narednih dana sve do 19. decembra, napraviću podsetnik uobičajenih i tradicionalnih slavskih jela, uz poneki predlog koji će možda iskočiti iz već viđenog i ustaljenog tradicionalnog srpskog jelovnika što svakako ne može biti greh, već samo prijatno iznenađenje za ukućane i goste. Ovo je istovremeno i apel da makar deo predloženih posnih jela, inače veoma zdravih i ukusnih, po lošem običaju ne zaboravimo sa slavskim danom i uključimo u našu redovnu ishranu tokom godine.
Skuša je zdrava i poželjna za naš organizam, veoma ukusna i topla i hladna. Nije zahtevna za pripremu, bilo da se peče u rerni ili griluje. Idealna je za jedno od glavnih posnih jela na slavi koju obelažava pola pravoslavnih duša u Srbiji. Krompir koji se peče sa ovom preukusnom plavom ribom biće prilog pride, za koji će se zasigurno otimati svi gosti na vašim svečarima.
Skuša je verovatno najzdravija riba na svetu: Jedna porcija nedeljno štiti srce, snižava holesterol, popravlja memoriju i koncentraciju! Sjajan je saveznik našeg imuniteta u borbi protiv stresa i nespavanja. Sadrži veliki procenat omega-3 masnih kiselina i zbog toga je idealan za regulisanje krvnog pritiska. Posebno se preporučuje trudnicama, zbog fosfora i magnezijuma, a za decu je poželjno da, ovo meso jedu više puta sedmično. A vi se potrudite, koliko već od danas, da skuša barem jednom sedmično bude na vašoj trpezi, jer su njena zdrava svojstva i divan ukus nezamenjivi.
(za 4 – 6 osoba)
6 skuša
6 krompira srednje veličine
1 glavica crnog luka (naseckanog na rezance)
2 kašičice slatke aleve paprike
maslinovo ulje za pečenje (ili suncokretovo)
Za marinadu:
2 veze peršuna (svežeg i iseckanog)
6-7 čena belog luka (sitno naseckanog)
1 dl belog suvog vina
sok od 2 limuna
1 kašika vegete
so i biber po ukusu
1 dl maslinovog ulja (ili suncokretovog)
KORAK 1 – marinada: pomešati peršun, beli luk, vino, sok od limuna, ulje, malo soli i bibera.
KORAK 2: Skuše očistiti i odstraniti im glave i usoliti iznutra. Preliti ih marinadom i unutrašnjost napuniti peršunom i belim lukom iz te marinade. Sve pokriti providnom folijom i ostaviti 2-3 sata u frižideru.
KORAK 3: Krompir oguliti, izrezati na kriške srednje veličine i umereno posoliti. Dodati mu naseckan crni luk i posuti alevom paprikom.
KORAK 4: U nauljen pleh poređati ribu, oko nje rasporediti krompir, još malo odozgo sve pouljiti, pa preliti preostalom marinadom.
KORAK 5: Pleh ovlaš pokriven alu folijom (ne ušuškan) ubaciti u zagrejanu rernu na 200 stepeni C i peći 20 minuta. Posle tog vremena skinuti foliju (ribu možete okrenuti) i nastaviti peći još 20-ak minuta. U toku pečenja ribu povremeno prelivati sa marinadom u kojoj se peče. Gotovo je kad riba i krompir lepo porumene.
Posluženje
Skušu servirati sa krompirom i kriškom limuna. Kada ribu otvorite i izvadite joj kičmu, možete je preliti sokom u kome se pekla. Lepe su i hladne.
Vinska preporuka
Enolozi kažu da plava masnija riba (skuša, tuna, srdela) ide uz laganija crvena ili punija bela vina. Meni lično najviše paše neki suvi rose ili frankovka, a od belih bez dvoumljenja ohlađena malvazija, pinot gri ili neki puniji šardone.
Savet uz ovaj recept
Skuša marinirana po ovom receptu biće fantastična i grilovana. Ja, u tom slučaju neizostavno spremam i nezaobilaznu krompir salatu
Prijatno, želi vam Majstor amater!
BONUS VIDEO: Biljna ishrana – sirova hrana
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: