Možda niste čuli mnogo lepih stvari i ruskoj kuhinji, ali ako želite da je probate - najbolje je da počnete od ovih jela.
Portal Russia Beyond objavio je listu jela koja njihovi čitaoci najviše vole u ruskoj kuhinji – za neka znate, a neka bi mogla da vam budu otkriće, možda i povod da se zaputite u neki od ruskih barova i restorana.
Naravno da je boršč na prvom mestu – jaka, slatkasto-kiselkasta čorba, pikantnog ukusa i posebne boje koju daje cvekla. Pored cvekle, koja je nezaobilazni sastojak, i goveđeg bujona, tu su šargarepa, krompir, luk, kupus, paradajz… Postoji mnogo vrsta boršča u zavisnosti od regiona.
Peljmeni su okruglasti zalogaji od testa punjeni mlevenim mesom. Čuvaju se zamrznuti i pripremaju se neposredno pre jela, kuvaju se ili peku i poslužuju s različitim sosevima, pavlakom, senfom, renom…
Piroške su i kod nas domaće, pečene ili pržene lepinjice u obliku čamca sa raznim nadevima. Obično se prave od testa, ali postoje i verzije od krompira.
„Haringa u bundi“ je zapravo salata koja se pravi u slojevima od kuvanog krompira, šargarepe, cvekle, luka, jajeta i, naravno, začinjene haringe. Slojevi se obilno „podmazuju“ majonezom, a jelo neobičnog imena obavezno je na prazničnoj trpezi, skoro kao ruska salata kod nas.
Još jedno popularno jelo od testa, vareniki su vrsta punjenih knedli i mogu da budu sa sa mesom, krompirom, kupusom, pečurkama, jajima – kao glavno jelo, a mogu i da budu slatki, s jagodama, višnjom, borovnicom.
Okroška je hladna supa od uglavnom sirovog povrća (kao što su krastavci, rotkvice i mladi luk), kuvanog krompira, jaja i kuvanog mesa.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare