hrana vladari
Foto: JIM WATSON / AFP / Profimedia

Kolekcija državnih jelovnika koja je nedavno ponuđena na aukciji u Parizu daje jedinstven uvid u 150 godina diplomatske i gastronomske istorije.

Među 4.000 jelovnika koji će moći da se kupe najstariji je onaj s carske večere koju je 1868. priredio Napoleon III, zamrljan s nekoliko kapi vina. Oni nude uvid u to šta su jele kraljevske porodice, državnici i diktatori od Džona Kenedija i Nelsona Mandele, Sadama Huseina i Vladimira Putina, sve do raskošnog obroka u Versaju za britanskog kralja Čarlsa III prošle godine.

Opsesivno ih je skupljao šef iz Liona Kristof Margin koji ih je stavio na aukciju preko aukcijske kuće Millon i po procenama vrede od 10 do 1.500 evra po komadu. Neki su odštampani na prekrasnoj svili, a onaj korišćen na državnoj večeri u čast američkog predsednika Džimija Kartera sadrži originalnu litografiju slikara Marla Šagala.

Oni ukazuju i na komplikovanu logistiku koja okružuje važne diplomatske trenutke, poput situacije s obeležavanja 70. godišnjice iskrcavanja u Normandiji 2014. kad je tadašnji predsednik Fransoa Oland morao da juri s jednog ručka s američkim predsednikom Barakom Obamom na drugi s Putinom, piše Index.hr.

Pročitajte još:

Obama umalo izazvao diplomatski skandal zbog sira

Nakon što je uživao u salati od plavog jastoga i brancinu na žaru, Obama je zabrljao s tajmingom i zatražio jelo od sira koje nije bilo na jelovniku što je zamalo izazvalo diplomatski incident, prema rečima Margina.

Ali sve je to ništa u poređenju s obrokom za 23.000 lokalnih gradonačelnika, održanim 1900. u vrtu Tuileries, za koji je bilo potrebno sedam kilometara stolnjaka, 125.000 tanjira, 600 kuvara, 2.200 konobara, 1.200 litara majoneza i 39.000 flaša vina.

Francuski predsednik je taj koji obično ima poslednju reč o jelovniku, ali se on usklađuje s ukusima gostiju. Tokom jedne državne posete kraljici Elizabeti II ponuđena su dva izbora – s guščjom džigericom ili bez nje – zbog straha da njen ekološki osvešćen prestolonaslednik ne bude uvređen.

Kraljica za to očito nije mnogo marila jer je odlučila da foie gras bude na jelovniku, rekao je Margin.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar