Roštilj
Foto: Digifoodstock / Profimedia

Marinirati je najbolje preko noći ili najmanje nekoliko sati pre pečenja, ali ako stvari pođu po zlu, meso s roštilja će biti gumeno ili bezukusno. Zato majstori roštilja pribegavaju jednom triku kad je mariniranje u pitanju.

Kako im se ne bi događale greške prilikom pripreme, profesionalni kuvari praktikuju obrnuto mariniranje – nakon pečenja meso ostavljaju neko vreme u marinadi, pa ga ponovo zagreju na grilu neposredno pre posluživanja.

Osim soli, u marinadu dodajte i kiseline poput limuna ili sirćeta kako bi meso omekšalo. Valja imati na umu da meso može postati gumeno ostavi li se predugo u marinadi koja obiluje kiselinom, piše Punkufer.

Pročitaj i:

Koristite li slatke marinade, korisno je znati da će se od njih meso na temperaturi od 160 do 175 Celzijevih stepeni karamelizovati, a nakon toga će početi da gori, ostavljajući tako gorak ukus u ustima. Zato se slatke marinade najčešće koriste za namirnice koje ne traže dugu pripremu, poput škampa ili kozica.

Obrnuta marinada daje fini ukus junetini i govedini, piletini, kao i rebarcima. Kuvari savetuju da dominantne ukuse osnovne marinade iskoristite i u onoj za naknadno odležavanje mesa.

Ako želite da ispečete piletinu, biće ukusna ako je prethodno posolite i nauljite pa pečete na umerenoj vatri roštilja oko 10-15 minuta, odnosno dok nije gotova. Jednako tako začinite i kolutiće tikvica pa ispecite.

Za to vreme pomešajte maslinovo ulje, med, limunov sok, so i biber u velikoj posudi, dodajte piletinu i tikvice pa ostavite pola sata do sat. Povremeno promešajte meso i povrće kako bi se marinada lepo uhvatila sa svih strana. Pet minuta pre posluživanja vratite namirnice na žar, a višak marinade poslužite.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare