Pet grešaka koje pravimo s mesom, a mogu biti opasne

Gastro 15. jul. 202015:23
Podeli:
roštilj
Foto: Graham Franks / Food and Drink Photos / Profimedia

Kako bismo izbegli opasnost od zaraze, moramo da naučimo da ispravno spremamo ovu proteinsku namirnicu, koja je gotovo svakodnevno na našoj trpezi.

Za mnoge od nas nema ručka bez mesa – a koliko je ono tražena namirnica, govori podatak da se proizvodnja mesnih proizvoda povećala za četiri puta u poslednjih 50 godina. Samo u prvih sedam meseci 2020. godine proizvedeno je 126 kilotona piletine, piše „24 sata“.

Mnoge porodice meso jedu svakog dana, i baš zato je važno da naučimo da ga pravilno čuvamo i spremamo, jer je veoma podložno kvarenju i bakterijama. Proizvođači već imaju razrađene procedure kojima meso štite od zaraze, međutim deo odgovornosti je i na potrošačima. „24 sata“ navode najčešće greške koje pravimo pri baratanju sa mesom, ali i savete da budete sigurni da je ono ispravno.

Prva greška: meso odmrzavate ceo dan

Ukoliko meso polako odmrzavate, veće su šanse da se u njemu razviju bakterije. Meso iz zamrzivača trebalo bi da stavite u posudu s poklopcem i polako odmrznete u frižideru ili pod hladnom tekućom vodom. Takođe se može odmrznuti u mikrotalasoj, ali važno je da zapamtite jedno pravilo: kada jednom odledite meso, ne smete ga vraćati u zamirzivač.

Druga greška: meso ne držite na najnižoj polici frižidera

Meso se najbolje čuva od kontaminacije ako se drži u najhladnijem delu frižidera. Sveže pileće meso se prepoznaje po rozikastoj boji mesa i „kukuruznožutoj“ boji kože. Takođe mora biti fleksibilno, a u frižideru sme da boravi dva dana, na temperaturi od 4°C, i to na najnižoj i najhladnijoj polici. Sirovo meso ne bi smelo da bude u dodiru s ostalim namirnicama kako ne bi došlo do eventualnog prenošenja bakterija.

Treća greška: ne čistite dasku za sečenje

Vodite računa i o higijeni stvari koje koristite za pripremu mesa, ali o ličnoj higijeni. Obavezno pre kuvanja operite ruke sapunom i toplom vodom. Daske za sečenje, posude i sav pribor trebalo bi odmah nakon uporebe oprati  detrdžentom u vrućoj vodi jer je opasnost od zaraze prenosom s kontaminiranih površina velika. Setite se da redovno promenite i sunđere kojim perete sudove, kao i kuhinjske krpe.

Korisni trikovi u kuhinji:

Četvrta greška: Zajedno držite različite vrste mesa

Kada pravimo roštilj, često držimo različite vrste mesa u istoj posudi, a tu vreba opasnost od zaraze. Takođe treba obratiti pažnju da se ne meša sa kupovnim povrćem i salatama. Tu je i savet za marinadu: ako želite da marinirate meso, najbolje je da je prvo prokuvate, pa onda u nju stavite komade.

Peta greška: pečete meso na pogrešnoj temperaturi

Postoji više načina termičke obrade mesa, a koju god da izaberete, treba da vodite računa o određenim merama prevencije. Ukoliko imate termometar, kuvanje će vam biti dosta lakše, jer on brzo meri temperaturu u srednjem delu komada mesa. Pileće meso trebalo bi da se peče na najnižoj unutrašnjojtemperaturi od 82°C. Ako pečemo celo pile, dobro je da mu ostavimo kožu kako bi meso bilo sočno i hrskavo. Peče se na visokoj temperaturi, ali pazite da se ne prepeče – jer takvo meso pogoduje razvoju kancerogenih materija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar