Kjara Feranji
Foto: face to face / Face to Face / Profimedia

Koliko god delovalo jednostavno napraviti karbonaru jer nema mnogo sastojaka niti je potrebno mnogo vremena, najveće polemike u Italiji, ali i kod nas se vode upravo oko ovog recepta. Svi misle da znaju da je prave, a retki su čuli originalni recept.

Na forumima i sajtovima s receptima oko pojma „špageti karbonara“ se ljudi najviše svađaju. Da ne pričamo o „srpskim“ verzijama s pavlakom koja je apsolutni višak čak i ako nemate baš sve sastojke koje koriste Italijani.

Što reče jedna drugarica koja živi u Italiji – seti se da kad god staviš slaninu, jedan Italijan padne s vespe.

Naime, za originalni recept se koristi „guanciale“, što mu dođe slanina od svinjskog obraza ili gronik, kako je zovu u Sremu.

Sastojci:

350 g špageta

120 g gronika, slanine od svinjskog obraza

30 g pekorino romano sira (ovčji tvrdi sir)

20 grama parmezana

2 velika žumanca

Biber

So

Još recepata:

Priprema:

Isecite slaninu od svinjskog obraza na kockice i ubacite u tiganj. Istovremeno stavite vodu za špagete da se kuva, dodajte malo soli, ne i ulje kao što mnogi rade. Kad provri, ubacite špagete.

Gronik postepeno zagrevajte na tiganju, ne sme da se preprži, već postepeno da omekša, ispusti svu masnoću i dobije lepu žutu boju. Za to vam je potrebno oko dva minuta.

U međuvremenu, dok se špageti još kuvaju, umutite žumanca zajedno sa izrendanim pekorino sirom (ostavite jednu kašičicu za kraj) i biberom. Ne solite jer je gronik već slan.

Kad se špagete skuvaju, ubacite ih u tiganj sa slaninom i isključite ringlu. Dodajte i kašiku dve vode u kojoj su se kuvali.

Ako ubacite dok je tiganj još na vatri, nećete dobiti fin krem. Promešajte sve dobro da se malo prohladi i tek onda dodajte umućena žumanca i opet sve izmešajte. Dodajte onu preostalu kašičicu pekorina i mrvicu bibera to je to.

Karbonara je najbolja dok je topla, ali je ako ste špagete skuvali „al dente“, možete je čuvati u frižideru oko dva dana.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare