Jede ti se azijska hrana u Beogradu, a ne znaš gde bi? Evo 5 mesta gde mi uvek pođe voda na usta kad vidim da moje jelo stiže.
Kad sam počinjala da isprobavam različite kuhinje, kineska, japanska, tajlandska kuhinja su mi delovale užasno. Prvi sushi koji sam jela, jedva sam progutala nigiri, a i to samo da se ne obrukam. Prva kineska, uzela par zalogaja i batalila. Tajlandska mi je mirisala nepojmljivo loše.
A onda sam shvatila da je najbitnije ko ti sprema.
Ako ti kinesku sprema ekipa iz Šri Lanke, japansku Rusi, a tajlandsku Srbi koji su bili na Tajlandu jednom… pa, neće to biti to. Kao da Kinez uzme da napravi krompir paprikaš, ništa mu jasno neće biti.
Pa sam išla gradom i tražila najautentičnije ukuse u kombinaciji sa najboljim receptima.
Zdravo, ja sam Jazavitza, hranobloger sa Instagrama, drago mi je.
Volim da jedem, volim da delim utiske i da dobijam preporuke – pravimo magični krug dobre hrane.
Vratimo se na temu – azijska za preporuku.
Sreća pa ovde ime nema veze sa činjenicama. Ovo mesto sprema sjajan ramen.
Kao, bila sam u Japanu, najela se njihove kuhinje, i ovaj ramen je legitimno autentičan.
Preporučujem Shoyu ramen – mlad luk, supica, barena slanina, jaja, alge – sve autentično spremljeno, toplo, sveže, ukusno – čak i prija uprkos letnjim temperaturama.
Lokal je simpatičan, pet friendly, konobar multilingualan, i na svakom jeziku prijatan i uslužan – ovaj čovek je suvo zlato, svakom je izmamio osmeh.
Al pazite, rezervacija nema, a 20 min od otvaranja su krcati (došla sam 10 min pre otvaranja za svaki slučaj)
Lokal je majušan, nikad ne bi pomislili da krije top nudle. I da, ne može istovremeno više od 6oro ljudi komotno da jede u njemu, pa ne bih planirala vođenje društva na klopu ovde.
Ali da su nudle prvoklasne – stvarno jesu. Nudle u supi su dobre, ali… Nudle plus prženi mladi luk, soja sos, ulje od mladog luka.
To je sve. Celo jelo. Prosto, ne može biti prostije, ali sam zurila u čoveka koji ih je spremio u šoku koliko su iznenađujuće dobre.
Lebe nepečeni koliko to kida (napomena, samo dok je toplo, ja sam se zanela, i naručila porciju i za poneti, dok sam stigla kući potpuno su se ohladile, i nije to bilo to).
Ovde se dolazi samo i isključivo radi sushija. Konkretno radi kreativnih rolnica.
Najkonkretnije, obavezni Sexy Freak i Tobicco Sunset rolovi.
Sexy freak wave roll – krem sir, losos, krastavac, avokado, na kratko prženo u dubokom ulju, da dobije hrskavu koricu – ukusno, kremasto, krckavo – I otprilike duplo veće od obične rolnice.
Tobico sunset – tuna, sojine klice, krem sir, crveni tobico – slano, kremasto, odlična tuna, i sojine klice koje dodaju svežinu – odlična sinergija različitih ukusa u zalogaju.
Samo mesto – divan enterijer, udobno, fenomenalna usluga, nasmejano osoblje koje očito uživa u radu sa svojim kolegama, odličan kvalitet namirnica, i otvorena kuhinja, pa možete da (poput nekih ovde) gledate svaki korak pripreme.
Jedno jelo odavde naručujem, da budem jasna. Ostalo je manje-više oke, al ovo je svaki put savršeno. Ukrala sam im i recept, i i dalje ne uspevam da iskopiram.
Teletina u sosu od ostriga – teletina je dugo dinstana, pa nije žilava već mekana i sočna, ostriga sos je uredno začinjen tako da je slano-sladak i sa neprimetno dodatih 5 začina (5 spice mešavina je kao kineska verzija bio začina).
Svež kupus dodaje svežinu i olakšava ovaj inače težak obrok. Ja sam dodala sebi i nudle, jer imaju divne tanke pirinčane nudle u ovom lokalu, a super je i verzija sa prazilukom
Ovo na fotki je goveđa supa.
Govedina sočna, kuvana sa začinima dok nije počela da se raspada, mladi spanać svež, nudle domaće, taman skuvane i preukusne, supa vrela i čarobno dobro začinjena – i papričice i kim i zvezdasti anis i još sijaset začina koje nisam uspela da prepoznam – koji su ovo jelo učinili gastronomskom poezijom. Malo ljutkasto, sa slatkim primirisom, ovo jelo me je kupilo dovoljno da probam svašta drugo odavde.
Pored supe, volim njihove pot sticker damplinge (i namerno ne kažem knedle, nije ista stvar prosto) koji su divni, i sami ih prave (ne kupuju gotove na meru kao neka mesta u gradu), s vremena na vreme prave i zongzi koji ja baaaaaš volim.
Počasni spomen
Nekada davno, znala sam gde ima i fenomenalna korejska, čak, dve, ali jedno mesto je zatvoreno, drugo privremeno zatvoreno.
Pričam o restoranima #Seoul i Ahmee.
Pa, ako neko od vas zna sjajno mesto, dajte preporuku, jede mi se!
Napomena za kraj – niko me ne plaća, nikog ne reklamiram, nisam profesionalac, samo jedem i pišem i uživam u tome što imam malu zajednicu hranoljubaca.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare