Kada je pripremim po ovom receptu, ona ispadne toliko sočna i meka da mnogi posumnjaju da je zaista reč o ćuretini.
Gotovo da nema restorana koji ne nudi ćuretinu. Međutim to su uglavnom ćureće grudi sa ovim ili onim prelivom, ili sa mlincima. Od pečene ćuretine iz rerne ili ispod sača, nema ni govora. Ovaj recept to nadoknađuje, ali u kućnoj varijanti. I ne samo to.
Razbija i zablude da pečeno ćureće meso mora biti suvo i žilavo. Kada ga pripremim na ovaj način, bude neverovatno sočno i meko, da mnogi posumnjaju da je zaista reč o ćuretini. A jeste, verovali oni u to ili ne.
1,5 – 2 kg ćuretine (batak sa karabatakom)
Za špikovanje:
beli luk – nekoliko čenova
slanina – nekoliko režnjeva
so
Za marinadu:
1,5 dl maslinovog ulja
1 kašika kukuruznog brašna
1 kašika aleve paprike
1 kašika vegete
1 kašičica bibera
1 kašičica ruzmarina
*
1 kašika masti ili 2 ulja za pečenje
2,5 dl suvog belog vina
*
1,5 kg roze krompira (isečen po dužini na četvrtine)
2 – 3 komada šargarepe
KORAK 1 – marinada: Pomešati ulje, kukuruzno brašno i sve navedene začine za marinadu.
KORAK 2 – špikovanje: Tankim i špicastim nožem bušiti jednu po jednu rupicu u mesu i u svaku, prstom ubaciti so, režanj slanine i beli luk. Špikovati ravnomerno po svim delovima mesa. Listiće slaninice utisnuti na nekoliko mesta i ispod ćureće kožice.
KORAK 3: Meso posoliti i po celoj površini, preliti ga i utrljati pripremljenom marinadom. Odložiti ga zatim u neki sud, pokriti folijom i ostaviti da odmori nekoliko sati, ili da prenoći.
KORAK 4: Pleh za pečenje zamastiti mašću ili uljem, spustiti ćuretinu sa marinadom, uliti 3 dl belog vina, pa poklopiti ili prekriti i dobro ušuškati alu-folijom. Peći u rerni zagrejanoj na 200 ° C sat vremena, a potom meso okrenuti i dodati šargarepu i posoljen krompir. Zajedno sa krompirom peći još oko 1 sat, a pred kraj poslednjih 20-tak minuta, peći bez poklopca, odnosno alu-folije na 180° C.
Suvo crveno vino – najpre Vranac
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Kuva Majstor amater: Koktel zalogaji sa lososom pun pogodak!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: