Verovali ili ne među onima sam koji do skora, nisu nisu imali priliku probati pohovane banane – poslasticu očaravajućeg ukusa. Prvi put, to se desilo u jednom kineskom restoranu gde je ovaj dezert neizostavno na meniju. I potražih kuvara koji mi nesebično otkri svoju recepturu. Već sutradan ova preukusna poslastica je bila na kućnoj degustaciji. Vrlo uspešnoj. Dodadoh još i kuglu sladoleda i nastade miks snova. Hvala bratu Kinezu.
4 banane
2 jajeta
prezle za posipanje
cimet po ukusu
ulje za prženje
Za preliv:
60 g putera (ili margarina)
sok od 1 limuna
100 gr meda
KORAK 1: U jednu posudu umutiti jaja sa cimetom, a u drugu nasuti prezle. Banane oguliti, narezati ih na kolutiće nekoliko cantimetara dužine, pa uvaljati ih u prezlu, a zatim u jaja sa cimetom, pa ponovo u prezlu.
KORAK 2: Banane pržiti na srednje jakoj vatri i dubokom ulju, sve dok se ne formira zlatno-žuta korica. Ispržene kolutiće staviti na papirni ubrus koji će pokupiti višak masnoće.
KORAK 3 – preliv: U rastopljen puter dodati med i sok od limuna. Sve dobro promešati i maknuti sa vatre.
Pohovane banane servirati na tanjire i preliti sa pripremljenim kremom od meda. Ja obično poslužim i kuglu sladoleda što je kombinacija snova.
Prijatno, želi Vam Majstor Amater!
Sutra:
Kuva majstor amater: Čarolija zvana Tartar biftek!
***
Bonus video: Vremenska posna dijeta
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: