Ne čudite se što u ovo letnje vreme predlažem salatu od cvekle. Znam da je najpoželjnija zimi, kada nema dovoljno svežeg povrća. Za to postoje najmanje dva razloga. Prvi je što se ni u ovom periodu nipošto ne odričem te imunitetske bombe, a drugi je što me u ovim vrelim danima retko koje povrće može tako lepo i sočno okrepiti kao salata od cvekle. Ona nas, zahvljujući reskom i pikantnom ukusu rena u njoj, gotovo pa i bukvalno rashladi.
8 komada cvekle
3-4 kašike narendanog rena
1 kašičica šećera
sok od ½ limuna (može i jabukovo sirće)
malo maslinovog ulja
malo peršunovog lista
KORAK 1: Cveklu dobro oprati, naliti hladnom vodom da ogrezne i kuvati oko sat vremena (ili u ekspres loncu 20-ak minuta). Kada je omekšala, skinuti je sa vatre i ostaviti da se prohladi. Potom je oguliti, pa narendati na rezance.
KORAK 2: Najsitnije narendati ren i posuti ga preko cvekle. Pomešati zatim sok od limuna, maslinovo ulje, so i šećer, pa sipati u cveklu i ren. Izmešati dobro i ostaviti u frižider 2-3 sata da se arome sjedine.
Posluženje
Najbolje je zgotovljenu salatu sipati u tegle u kojima može da stoji na hladnom, desetak dana.
Vaditi je pre upotrebe, posuti peršunovim listom i naseckanim orasima, pa servirati u lepe činijice. Ja ne praktikujem, ali znam da neki ovoj salati na kraju dodaju i kiselu pavlaku.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Majstor amater: Rezanci sa makom – kad se nekad dobro jelo
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: