Pasta je odličan izbor kad ste u žurbi, a želite sebi priuštiti ukusan, hrnljiv i kvalitetan zalogaj. Ipak čini se da smo se sopstvenom neinventivnošću po inerciji vezali za samo neke paste.
Može se reći da počinjemo i završavamo sa a´la bolonjeze. Moji mlađi prijatelji koji tamane talijanska jela nedavno rekoše „ma super je ta bolonjeze, ali vala, dosadila je i bogu i đavlu“.
Da ne bude tako, za promenu evo jedne klasične i jednostavne paste koja se poslužuju u restoranima diljem Italije: zdrava, sočna i preukusne – pasta sa tunom i paradajzom!
Najukusnija je sa klasičnim špagetama, ali može se spremati i sa drugim vrstama dugačke testenine.
Dobrodošla je i u vrema posta koji je u toku.
4 kašike maslinovog ulja
400 g pelata ili soka od paradajza
3-4 čena belog luka
½ kašičice origana
50 g crnih maslinki – bez koštica
½ dl belog vina – suvog
nekoliko grančica svežeg bosiljka
*
240 g komadića tune u ulju
so i biber
*
400 g špageta ili druge testenine
KORAK 1: U slankastu i proključalu vodu spustiti testeninu i kuvati po uputstvu na ambalaži.
KORAK 2: U tiganj sa maslinovim uljem dodati pelat , izgnječen beli luk, masline i origano, pa na tihoj vatri prokuvati uz mešanje 2-3 minuta. Zatim uliti belo vino i kuvati još neki minut.
KORAK 3: Potom dodati dve trećine od predviđene količine tune i čeri paradajz isečen na polovine. Sve posoliti, pobiberiti i promešati. Od trenutka kad provri kuvati na laganoj vatri 6-7 minuta.
Kuvane i oceđene špageta preliti umakom, dobro promešati i na vrh raspodeliti preostalu trećinu tune. Sve posuti listićima svježeg bosiljka, nane ili peršuna, po želji i rendanim parmezanom, pa poslužiti.
Čaša dobrog i lepo rashlađenog belog suvog vina po izboru
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Majstor amater: Prepelice na žaru ili u tiganju – pun pogodak
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare