Evo ga, jelo za svaku priliku. Kada ste u cajtnotu ili vam banu neočekivani gosti. Ili planirano, sa predomišljajem, kada sa prijateljima kanite odgledati neku utakmicu ili uzbudljiv Noletov tenis meč. Navijački adrenalin, druženje, čašica razgovora i čaša, dve piva. Šta više treba?!
Još jedan jednostavan recept. Za kulinarski iskusne domaćice, koje ga već znaju, ovo će biti podsećanje šta kuvati ove sedmice. Gastro početnicima i onim iskusnim, koji se nisu na ovom jelu oprobali, toplo preporučujem ovaj način pripreme, uveren da se neće pokajati. Ovo jelo je zbog jednostavnosti pripreme dobro rešenje za svaku priliku – za ručak ili večeru.
Kada ste u cajtnotu ili kada vam banu neočekivani gosti. Ili planirano sa predomišljajem, kada sa prijateljima kanite gledati neku utakmicu ili uzbudljiv Noletov tenis. Dakle, pohovani pileći štapići, rskavi pomfri, kečap ili tartar sos. Uz druženje, čašicu razgovora i čašu, dve piva. Sa „hmeljašima i hmeljašicama“ – osvedočenim. Šta više treba ?!
½ kg pilećeg filea
1 kašika vegete
malo bibera i soli
Za marinadu
4 kašike soja sosa
3 kašike limunovog soka
Za pohovanje
100 gr brašna
200 gr prezli
50 gr susama
4 jajeta
so i biber po ukusu
KORAK 1: Iseći file na šnicle, blago ih izlupati, utrljati sa vegetom i malo pobiberiti. Izrezati ih na štapiće širine 1,5-2 cm i spustiti da odstoje 1 sat, u marinadi od soja sosa i limunovog soka.
KORAK 2: Pripremiti tri tanjira. Jedan sa običnim brašnom, drugi sa prezlama, susamom i malo aleve paprike, a treći sa razmućenim jajima. Štapiće mesa uvaljati u brašno, pa u jaja i na kraju u prezle.
KORAK 3: Tiganj sa dosta ulja zagrejati pa spustiti štapiće i pržiti na tihoj vatri dok ne dobiju zlatnu boju.
Posluženje
Ja uživam da štapiće močim u sos od mirođije, a mnogi vole i kečap. Za prilog ide rskavi pomfri obavezno. I čaša-dve hladnog piva.
Prijatno, želi vam Majstor Amater!
Sutra:
Šta kuvaju komšije? Majstor amater: Kraiško-ličke-herceg pole
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare