Šta raditi sa pečenim pilećim krilcima? Preukusna - spolja hrskava, a iznutra sočna, taman koliko treba. Od njih su ručak ili večera – bog bogova! Ali i za meze, kao grickalice uz neobavezno ćaskanje. I čašu - dve piva. I kraja nema. Samo da ništa ne usfali - ni krilca ni pivo.
1,5 kg pilećih krila
1,5 kašičica soli
Za marinadu:
1,5 kašičica bibera
1.5 kašičica aleve paprike
1 kašičica ljute aleve paprike
1 kašičica belog luka u prahu
1 kašičica vegete
30 g senfa
2 kašike meda
sok od 1 limuna
malo ulja
KORAK 1 – marinada: svež biber, slatka i ljuta aleva paprika, beli luk u prahu, vegeta, senf, med i limunov sok. Sve dobro promešati.
KORAK 2: Posoljena krilca uvaljati u pripremljenu marinadu i ostaviti da odstoje sat vremena na sobnoj temparaturi. Za to vreme promešati ih nekoliko puta.
KORAK 3: Marinirana pileća krilca poređati u malo zamašćen pleh i preko njih posuti sasvim malo ulja. Pleh postaviti na pola visine rerne i peći na 200 ° C. Posle 30-tak minuta krilca prevrnuti i nastaviti peći još 15-tak minuta. Svo vreme kontrolisati kako se meso peče, najbolje po boji koju menja. Po potrebi smanjiti ili produžiti vreme pečenja.
Kada su krilca skoro gotova, pleh u kome se peku premestite u gornji deo rerne, uključite gril-grejač i zapecite ih nekih 10 minuta. Tako će biti hrskavija.
Prijatno, želi Vam Majstor Amater!
Sutra:
Kuva Majstor mater: Joletove sardine od rečne ribe
***
Bonus video: Bakšiš – Ko je škrt, a ko lak na napojnici
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: