Nadali smo se da će nam kraj godine doći bez kovid restrikcija. Nažalost, izvesno je da će ogromna većina novu 2022. godinu dočekati kod kuće. Zbog kovida, ali i zbog dubine džepa koja je obrnuto proporcionalna statusu samoproglašenog srpskog ekonomskog tigra. Ipak, „ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine“… Osim zagarantovanog provoda uz muziku koji nam ne gine i ne košta, vreme je da u iščekivanju novogodišnje večeri polako razmislimo o svečanoj trpezi.
Potrudiću se da u narednim danima do dočeka Nove budem od pomoći. Novogodišnja sofra podrazumeva prazničnu atmosferu i tradicionalna jela – pečenje, dobru domaću čorbu, rusku salatu, sarme i tortu ili slasne salčiće. Dobro su došla i iznenađenja, ali i poneko posno jelo jer u pravoslavnom svetu ovaj praznik pada u vreme Velikog posta. Dok kitite jelku i spremate novogodišnje poklončiće, stižu i moji gastro predlozi. Pa neka počne!
Za novogodišnju trpezu uvek su vam na raspolaganju „zicer“ čorbe, sa kojima ne možete omanuti: teleća čorba, bela pileća čorba ili jagnjeća čorba. Doba odluka može biti i neki od ovde objavljenih potaža: krem čorba od tikvica, krem čorba od celera, krem čorba od bundeve. Nema greške i ako vaša odluka bude i prava domaća vojvođanska supa. Ipak, ja ću novu godinu dočekati sa predivnom begovom čorbom i zasigurno sve prisutne ugodno iznenaditi. Naučih je kuvati još onomad, od jedne vešte Sarajke. Ovim izborom počastiću i sebe. Setiću se tog kulinarskog umeća, ali i njene nepatvorene lepote. U novogodišnjoj noći će i jedno i drugo biti čarolija – stvarna i neprolazna. Što i vama želim…
pileći batak
pileće grudi sa kožicom
2 krupnije šargarepe
1 praziluk
1 srednji koren celera
1 koren paškanata
1 glavica luka
2 veze lista peršuna
20 semenki bamije (ili graška)
1 kašika vegete
malo kurkume
so, biber
za gustinu:
1 jaje
2 kašike griza
2 kašike brašna
2 dl jogurta
KORAK 1: U većem loncu na malo ulja prodinstati, onako u komadima, oprano i dobro posušeno meso. Zatim, bez rezanja u komadima, ubaciti očišćeno povrće (šargarepu, praziluk, celer, paškanat, peršun, luk), posoliti i uliti vodu da meso i povrće ogreznu. Staviti na šporet i, kad voda provri, smanjiti vatru na tiho, tek da lagano krčka nekih 90 minuta. Bamiju staviti poslednju u lonac, posle otprilike sat kuvanja.
KORAK 2: Kada se skuva, sadržaj lonca izmestiti u dve posude. U jednu staviti celer, paškanat i jednu šargarepu, usitniti ih štapnim mikserom ili izgnječiti viljuškom, pa vratiti u supu, koju smo zagrejali da ponovo lagano vri. U drugu prebaciti meso i preostalu šargarepu.
KORAK 3: Sada spojiti jogurt, jaje, griz i brašno, dobro umutiti žicom da nestanu grudvice. Posle toga uz mešanje dodati malo supe i začine (vegetu, kurkumu, biber), sve vratiti u lonac i pustiti da se lagano krčka sa supom.
KORAK: 4: Piletinu rukama otkostiti i iskidati na male parčiće, dodati joj na kockice iseckanu onu drugu šargarepu i bamije, pa na kraju i pola veze usitnjenog, svežeg peršunovog lista. Sve vratiti već zgusnutu čorbicu, promešati i posle nekoliko minuta skinuti sa vatre.
Posluženje
Izneti na sto sa kriškama limuna jer je begova čorba odlična kad se malo zakiseli. Nećete pogrešiti ni ako je 1. januara poslužite podgrejanu i okrepite vaš organizam od urnebesnog provoda.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Vojvođanska supa – al se nekad dobro jelo
BONUS VIDEO: KELERABA
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare