Novogodišnja trpeza, majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Nadali smo se da će nam kraj godine doći bez kovid restrikcija. Nažalost, izvesno je da će ogromna većina novu 2022. godinu dočekati kod kuće. Zbog kovida, ali i zbog dubine džepa koja je obrnuto proporcionalna statusu samoproglašenog srpskog ekonomskog tigra. Ipak, „ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine“… Osim zagarantovanog provoda uz muziku koji nam ne gine i ne košta, vreme je da u iščekivanju novogodišnje večeri polako razmislimo o svečanoj trpezi.

Potrudiću se da u narednim danima do dočeka Nove budem od pomoći. Novogodišnja sofra podrazumeva prazničnu atmosferu i tradicionalna jela – pečenje, dobru domaću čorbu, rusku salatu, sarme i tortu ili slasne salčiće. Dobro su došla i iznenađenja, ali i poneko posno jelo jer u pravoslavnom svetu ovaj praznik pada u vreme Velikog posta. Dok kitite jelku i spremate novogodišnje poklončiće, stižu i moji gastro predlozi. Pa neka počne!

O autoru

Begova čorba – novogodišnja čarolija!

Za novogodišnju trpezu uvek su vam na raspolaganju „zicer“ čorbe, sa kojima ne možete omanuti: teleća čorba, bela pileća čorba ili jagnjeća čorba. Doba odluka može biti i neki od ovde objavljenih potaža: krem čorba od tikvica, krem čorba od celera, krem čorba od bundeve. Nema greške i ako vaša odluka bude i prava domaća vojvođanska supa. Ipak, ja ću novu godinu dočekati sa predivnom begovom čorbom i zasigurno sve prisutne ugodno iznenaditi. Naučih je kuvati još onomad, od jedne vešte Sarajke. Ovim izborom počastiću i sebe. Setiću se tog kulinarskog umeća, ali i njene nepatvorene lepote. U novogodišnjoj noći će i jedno i drugo biti čarolija – stvarna i neprolazna. Što i vama želim…

Novogodišnja trpeza, majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Sastojci

pileći batak

pileće grudi sa kožicom

2 krupnije šargarepe

1 praziluk

1 srednji koren celera

1 koren paškanata

1 glavica luka

2 veze lista peršuna

20 semenki bamije (ili graška)

1 kašika vegete

malo kurkume

so, biber

za gustinu:

1 jaje

2 kašike griza

2 kašike brašna

2 dl jogurta

Još recepata Majstora amatera

Priprema

KORAK 1: U većem loncu na malo ulja prodinstati, onako u komadima, oprano i dobro posušeno meso. Zatim, bez rezanja u komadima, ubaciti očišćeno povrće (šargarepu, praziluk, celer, paškanat, peršun, luk), posoliti i uliti vodu da meso i povrće ogreznu. Staviti na šporet i, kad voda provri, smanjiti vatru na tiho, tek da lagano krčka nekih 90 minuta. Bamiju staviti poslednju u lonac, posle otprilike sat kuvanja.

KORAK 2: Kada se skuva, sadržaj lonca izmestiti u dve posude. U jednu staviti celer, paškanat i jednu šargarepu, usitniti ih štapnim mikserom ili izgnječiti viljuškom, pa vratiti u supu, koju smo zagrejali da ponovo lagano vri. U drugu prebaciti meso i preostalu šargarepu.

KORAK 3: Sada spojiti jogurt, jaje, griz i brašno, dobro umutiti žicom da nestanu grudvice. Posle toga uz mešanje dodati malo supe i začine (vegetu, kurkumu, biber), sve vratiti u lonac i pustiti da se lagano krčka sa supom.

KORAK: 4: Piletinu rukama otkostiti i iskidati na male parčiće, dodati joj na kockice iseckanu onu drugu šargarepu i bamije, pa na kraju i pola veze usitnjenog, svežeg peršunovog lista. Sve vratiti već zgusnutu čorbicu, promešati i posle nekoliko minuta skinuti sa vatre.

Posluženje

Izneti na sto sa kriškama limuna jer je begova čorba odlična kad se malo zakiseli. Nećete pogrešiti ni ako je 1. januara poslužite podgrejanu i okrepite vaš organizam od urnebesnog provoda.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Predlog i drugih supa ili čorbi:

Vojvođanska supa – al se nekad dobro jelo

vojvođanska supa majstor amater
Foto: Vladislav Mitić

Bela pileća čorba

recept majstor amater čorba
Foto: Shutterstock

Domaća teleća čorba

Teleća čorba Foto:Shutterstock

Jagnjeća čorba

Foto: Shutterstock

Krem čorba od celera

Foto: Shutterstock

Krem čorba od tikvica

Krem čorba od tikvica
Foto: Shutterstock

Krem čorba od bundeve

Krem corba od bundeve Majstor amater
Krem čorba od bundeve Foto:Shutterstock

BONUS VIDEO: KELERABA

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare