Teleća čorba Foto:Shutterstock

Iako važim za kafanskog čoveka, rađe jedem domaću teleću čorbu. Prednost dajem kafanskoj samo onda kad me mrzi da kuvam. Na sreću to nije često.

U ne malom broju recepata se kafanska teleća čorba na društvenim mrežama, iz meni neznanih razloga, proglašava kao najbolja: „najukusnija baš u kafanani“, „prava kafanska teleća čorba“, „ništa bez kafanske“…

O autoru:

A kad pohvale onu iz domaće kuhinje, kažu „skoro kao kafanska“. Iako po vokaciji kafanski čovek, ja mislim drugačije.

Kada u restoranu pojedem dobru teleću čorbu i pohvalim kuvara, kažem „svaka čast maestro – skoro kao domaća“. Tako i jeste.

Sastojci

1 glavica crnog luka

1dl ulja

½ kg teletine b.k. (od vrata ili plećke)

1,5 l vode

2 šargarepe

2 krompira srednje veličine

1 koren peršuna ili paškanata

1 manji koren celera

6-7 zrna bibera

2-3 lista lovora

so po ukusu

za zapršku:

2 kašike brašna

1 kašičica slatke aleve paprike

1 dl ulja

pre posluženja:

1 žumance

2 kašike kisele ili 100 ml pavlake za kuvanje

Teleća čorba Foto:Shutterstock

Priprema

Korak 1: Luk sitno isrckati, a na manje kockice izrezati meso i povrće.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2: Na ulju pržiti luk dok ne postane staklast, pa ubaciti meso i dinstati sa malo vode na najtišoj vatri i poklopljeno oko sat vremena uz povremeno mešanje. Kada voda uvri dodati još malo, tako da je tokom dinstanja, stalno ima na dnu šerpe. Nasuti zatim oko 1,5 l vode, dodati povrće, lovor, biber u zrnu i posoliti. Kuvati sve zajedno poklopljeno na laganoj vatri 40-tak minuta.

KORAK 3 – zaprška: Na ulju sasvim kratko propržiti brašno i alevu papriku (ili ih jednoostavno razmutiti u malo vode), dodati čorbu i sve kuvati iz tiha još 15-tak minuta.

KORAK 4: U činiji za serviranje kratko umutiti žumanjce, pomešati ga sa pavlakom, pa postepeno uz mešanje naliti skuvanu čorbu.

Posluženje

Proveriti ukus, posuti čorbu sa naseckanim svežim listom peršuna i izeti je na sto. Dobro je da se na stolu nađe neka kriška limuna ili malo sirćeta, jer je teleća čorbica još ukusnija kada se malo zakiseli.

Savet uz ovaj recept

– Pavlaku dodajte u deo čorbe koji jedete odmah, a onaj koji ostavljate za drugi dan začinite neposredno pre upotrebe.

– Kao i za domaću supu i za čorbu na početku odmerite potrebnu količinu vode i nemojte je dolivati tokom kuvanja.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Kuva Majstor amater: Šta kuvaju komšije? Majstor amater: Mađarski tokanj, kapa dole

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare