Ako je ovo vaš ukus ne čekajte, jer sezona bundeve počinje s jeseni, a završava se početkom zime. Potaž od bundeve spremljen po ovom receptu je zaista fantastičan. I jednostavan.
3 kašike maslinovog ulja
1 glavica crnog luka (sitno naseckan)
½ kg bundeve (narendane)
3 veća bela krompira ili batat (narendani)
3-4 čena belog luka
svež list peršuna – po želji
so, biber po ukusu
2 kašike kisele pavlake
KORAK 1: Na ulju upržiti crni luk i kada smekša i zastakli dodati narendanu bundevu i krompir pa sve zajedno uz mešanje kratko ( minut-dva) propržiti. Postepeno dodavati vodu (1-2 čaše) i kuvati na umerenoj vatri, dok bundeva i krompir ne smekšaju. Količinu vode odmeriti prema željenoj gustini čorbe.
KORAK 2: Kada je povrće kuvano sve ispasirati, pa dobijenu kašu vratite na vatru, dodati so, biber, beli luk, peršun i kiselu pavlaku. Po želji sa vodom podesiti gustinu čorbe, dobro promešati i čim provri skloniti sa vatre.
Dekorisati sa malo pavlake, semankama bundeve ili peršunom. Poslužiti toplo sa krutonima.
Umesto običnog krompira možete koristiti batat koji, kao i bundeva ima sladunjav ukus, pa će ta kombinacija jelu dati još lepši ukus. Ja često kombinujem obe vrste krompira, pola – pola.
Prijatno, želi vam Majstor Amater!
Sutra:
Kuva ajstor amater: Aferim Hajro – KADAIF ti je bogovski
***
Bonus video: Keleraba
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare