Tartar sos savršeno dopunjuje ukus ribe, morskih plodova i pečuraka, a za mene je idealna i neodoljiva kombinacija sa pohovanim mesom, krekerima i raznim grickalicama.
Tatarski sos su izmislili francuski kuhari iz devetnaestog veka. Tatarski narodi prisvajaju autorstvo nad ovim sosom, iako osim sličnosti po imenu, za to nemaju nikakve zasluge. Sprema se za 5-6 minuta. Zbog fantastičnog ukusa i jednostavne i brze pripreme sada je popularan širom sveta.
Savršeno dopunjuje ukus ribe i morskih plodova za šta ga Francuzi najviše koriste. Dobro ide i uz mesa, najčešće kao nadopuna jela od peradi, ali i hladnih pomfrita i pečuraka. Za mene je tartar sos idealna i neodoljiva kombinacija sa pohovanim mesom, krekerima i raznim grickalicama.
200 gr majoneza (domaćeg ili kupovnog)
100 gr kisele pavlake
1 kašika senfa
5 čena belog luka (sitno naseckan)
1 kašika soka od limuna
5-6 kiselih krastavaca srednje veličine
1 kašika sitno naseckanog peršuna
1 kašika sitno naseckane mirođije
1 kašičica šećera
so i biber po ukusu
Izmešati pavlaku, majonez i senf.
Izrendati krastavčiće na sitno, dobro ih ocediti od soka i dodati beli luk, so, biber, šećer, sok od limuna, peršun, mirođiju.
Sve sipati u posudu sa majonezom, pavlakom i senfom i dobro promešati da se sos lepo sjedini.
Sipati u činiju za posluženje i dekorisati ga odozgo sa još malo seckanog peršunovog lišća.
Do služenja sos držati u frižideru.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
—