Ne samo da je preukusna i osvežavajuća, bela pileća čorba je veoma zdrava. Osim što nas ugreje i okrepi tokom hladnih dana, ona čuva i naš imunitet, posebno kada temperature variraju, kao minulih februarskih dana. Na kraju jedna dobra vest: topla bela čorba je od pomoći onima koji su popili neku čašicu više! Da, niste znali – uspešno leči mamurluk.
Pileća bela čorba spada u kulinarske klasike. Kod nas je nezaobilazan deo svakog svečanog ručka, bilo da su posredi praznici, svadbe, slave ili važni nedeljni porodični ručkovi. Uprkos tome, ja pripadam onima koji ne čekaju neku posebnu prigodu da bi napravli ovo ukusno jelo. Kuvam ga i sasvim običnim danima. Za to ima više razloga. Veoma je ukusna i osvežavajuća čorba, a komadići belog mesa kombinovani sa povrćem, jajima i pavlakom su prava „poslastica“. Veoma je zdrava. Osim što nas ugreje i okrepi tokom dugih hladnih dana, ona čuva i naš imunitet, posebno kada temperature variraju, kao u minulim februarskim danima. Na kraju jedna dobra vest: topla bela čorba je od pomoći onima koji su popili neku čašicu više! Da, niste znali – uspešno leči mamurluk. Pritom, ne oklevajte da je dodatno zakiselite.
1 glavica sitno iseckanog crnog luka
1 kašika vegete
300 g pilećeg filea – iseckan ka manje kockice
1 šargarepa iseckana na kockice
2 srednja krompira iseckana na kockice
1 manji celer iseckan na kockice
1-2 lista lovora
oko 1,5 l vode
so i biber po ukusu
1 kašika griza ili gustina
1 dl pavlake
1 žumance
list od peršuna
Korak 1: U sudu u kome će se kuvati čorba na malo masti ili ulja propržiti crni luk dok ne zacakli.
Korak 2: Dodati vegetu, piletinu, šargarepu, krompir i malo vode, pa dinstati desetak minuta.
Korak 3: Naliti dva litra vode, so po ukusu i sve kuvati poklopljeno na tišoj vatri oko 90 minuta. Voditi računa da čorba ne uvri, a ako se to desi, doliti vode, taman toliko, da bude iznad povrća.
Korak 4: Na samom kraju dodati griz ili gustin, promešati i kuvati još desetak minuta.
Korak 5: U činiji u kojoj ćemo poslužiti jelo umutiti žumance sa pavlakom, sipati malo čorbe, pa sve razmutiti. Na samom kraju, uz stalno mešanje sipati preko pavlake kuvanu i još vrelu čotbu. Na kraju posuti iseckanim listom peršuna i poslužiti.
Posluživanje
Ukoliko skuvam količinu veću od jednog obroka, ja praktikujem da pavlaku dodam samo u deo čorbe koja će se tog dana pojesti. Na taj način će naša bela čorba, bez rizika da prokisne, biti bezbedna u frižideru do sledećeg oboka. Bela čorba je odlična kada se malo zakiseli, pa nije zgoreg da se na stolu nađe i poneka kriška limuna. Pa ko voli, nek izvoli.
BONUS VIDEO: KELERABA
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: