Grci obožavaju jela na bazi krompira, a napravili su i svoju verziju pomfrita.
U toj varijanti su obavezni klasični mediteranski začini, krompir se ne prži već se peče u rerni i služi se sa feta sirom, seckanim lukom i limunom.
U restoranima ćete uz grčki pomfrit često naći i čuveni tzatziki sos od gustog grčkog jogurta s rendanim krastavcima, maslinovim uljem, limunom, belim lukom i začinima.
No, da se vratimo na krompir.
600 g krompira
50 g feta sira
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike seckanog svežeg peršuna
2 kašike seckanog luka
1 kašika mediteranske mešavine začina (žalfija, origano, bosiljak, mirođija, peršun, majčina dušica…)
1 limun
so po želji
sos po želji
Zagrejte rernu na 220 stepeni.
Oljuštite krompir i isecite na duge i tanke komade. Pripremljene krompire isperite u hladnoj vodi, ocedite i začinite s maslinovim uljem, miksom začina i malo soli. Dobro promešajte.
Prebacite ih na lim za pečenje – bez da se dodiruju – i stavite ih u rernu.
Pecite krompire 20-ak minuta, a onda ih izvadite iz pećnice, okrenite i nastavite da pečete još oko 10 minuta.
Kad ih izvadite, trebalo bi da budu zlatno-smeđi i hrskavi. Ako su još mekani, nastavite da ih pečete do željenog rezultata.
Prebacite ih na tanjir i služite s komadićima feta sira, lukom i svežim peršunom, kao i limunom koji ćete iseći na četvrtine. Dodajte i tzatziki za kompletan ugođaj.
***
Bonus video: Musaka sa tikvicama
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: