Prženi krompirići
Prženi krompirići; Foto: Olesia Teteria / Alamy / Alamy / Profimedia

Grci obožavaju jela na bazi krompira, a napravili su i svoju verziju pomfrita.

U toj varijanti su obavezni klasični mediteranski začini, krompir se ne prži već se peče u rerni i služi se sa feta sirom, seckanim lukom i limunom.

Pročitajte još:

U restoranima ćete uz grčki pomfrit često naći i čuveni tzatziki sos od gustog grčkog jogurta s rendanim krastavcima, maslinovim uljem, limunom, belim lukom i začinima.

No, da se vratimo na krompir.

Sastojci:

600 g krompira

50 g feta sira

2 kašike maslinovog ulja

2 kašike seckanog svežeg peršuna

2 kašike seckanog luka

1 kašika mediteranske mešavine začina (žalfija, origano, bosiljak, mirođija, peršun, majčina dušica…)

1 limun

so po želji

sos po želji

Priprema:

Zagrejte rernu na 220 stepeni.

Pročitajte još:

Oljuštite krompir i isecite na duge i tanke komade. Pripremljene krompire isperite u hladnoj vodi, ocedite i začinite s maslinovim uljem, miksom začina i malo soli. Dobro promešajte.

Prebacite ih na lim za pečenje – bez da se dodiruju – i stavite ih u rernu.

Pecite krompire 20-ak minuta, a onda ih izvadite iz pećnice, okrenite i nastavite da pečete još oko 10 minuta.

Kad ih izvadite, trebalo bi da budu zlatno-smeđi i hrskavi. Ako su još mekani, nastavite da ih pečete do željenog rezultata.

Prebacite ih na tanjir i služite s komadićima feta sira, lukom i svežim peršunom, kao i limunom koji ćete iseći na četvrtine. Dodajte i tzatziki za kompletan ugođaj.

***


Bonus video: Musaka sa tikvicama

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar

21.03. @ 20:00 - 22:30

Kerber Unplugged // 21.03. // mts Dvorana

21.03. @ 21:00 - 23:00

Neno Belan // SKCNS // 21.03.

22.03. @ 20:00 - 22:00

Simfonijski orkestar RTS i Katarina Bradić // Kolarčeva zadužbina // 22.03.

22.03. @ 21:00 - 23:00

Autopark // Dorćol Platz // 22.03.

22.03. @ 21:00 - 23:00

DENIS & DENIS // Zappa baza // 22.03.