Užički giros Foto: Ana Milošević/Danas.rs

Oni koji su probali užički giros, kažu da opasno preti da uzdrma titulu komplet lepinji, kraljici trpeza zlatiborskog kraja. Ipak, toliko su različiti, da je verovatnoća da se to desi jako mala. Jedino što ih povezuje, a ujedno udaljava od grčkog girosa je užički pretop.

Njihovom specijalitetu su ime dale mušterije, verovatno zbog seckanog mesa, iako ni ukus ni način spremanja nisu isti, kažu Svetlana i Marko, iz užičke pečenjare na obali reke.

„Kao i za svaki drugi gurmanski recept, ključne su sirovine, a sve uzimamo iz užičkog kraja“, objašnjava Marko za Danas, a Svetlana odaje deo tajnog recepta.

Čisto svinjsko meso, krtina se isecka na sitne komade, koji se stavljaju u šerpu sa pretopom i par tajnih dodataka. Sve se kuva oko sat vremena. Svinjski pretop je jako važan, on daje sočnost sendviču, odnosno našem girosu.

Užički giros Foto: Ana Milošević/Danas.rs

U domaću lepinju, odnosno kiflu, preko seckanog svinjskog pečenja stavlja se kupus salata, a za ljubitelje pikantnijih ukusa i crvena, ljuta paprika. Kako kažu mušterije, tu ima svega: proteina, vitamina i energije za ceo dan.

Za ovaj obrok, koji čak i prosečnog Užičanina, naviknutog na jaku hranu, čini sitim skoro ceo dan, često se raspituju posetioci iz Beograda, Novog sada, Crne Gore, a Svetlana Bošnjaković i Marko Bondzulić kažu da „ko ga proba jednom, sigurno će i drugi put“.

Uspešan recept većina ne menja, ali oni imaju u planu da ga unaprede.

Pročitajte još:

„Degustirali smo i shvatili da može biti još bolji, zato ćemo u njega dodati i domaći kajmak“, kažu i najavljuju još jednu novinu: ćabatu sa specijalitetima užičkog kraja: pretopom, kajmakom i pruštom. Kakvo ime će toj ideji nadenuti mušterije uskoro će znati, a već sada su sigurni da će ih biti.

„Naši ljudi su naviknuti na jaku hranu, a ne sumnjamo da će se i posetiocima koji dolaze iz drugih krajeva dopasti“, sigurni su Svetlana i Marko, čija su jela za nenaviknute na komplet lepinju, kajmak, pretop i pršutu u jednom obroku, dovoljna količina hrane za ceo dan.

***

Bonus video: Zaslužuje li pečenje Mišelin zvezdu?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar