Postite li?
Sve više ljudi odlučuje se na post, međutim neretko se dešava da usput posustanu jer nisu sigurni koje su posne namirnice ili nemaju ideja za dovoljno raznovrsne i ukusne obroke. U ovom tekstu pokušaćemo da rešimo eventualne nedoumice u susret najvažnijem posnom periodu u godini za sve pravoslavne vernike. Uskršnji post je pokretan post i ove godine počinje 27. februara (ponedeljak) i traje do 15. aprila (subota).
Post se definiše kao voljno uzdržavanje od jela (ili i jela i pića) tokom određenog vremenskog perioda i može biti potpuni (potpuno uzdržavanje od jela) ili delimični (uzdržavanje samo od neke vrste hrane). Može se držati u kontinuitetu određen broj dana ili samo dan, ponekad i samo tokom dela dana. Medicinski post se može upražnjavati radi detoksikacije organizma, ali post je deo tradicije u mnogim religijama.
Post u pravoslavnom hrišćanstvu podrazumeva uzdržavanje od određene – mrsne – hrane, pri čemu se strogim smatra post na vodi. Tokom posta nije dozvoljeno konzumirati alkohol, osim vina i to samo određenim danima.
U crkvenom kalendaru označeno je tačno šta se jede kog dana, da li se jelo može spremiti na biljnom ulju ili isključivo na vodi, kad je dozvoljeno uvesti ribu i vino, kad “beli mrs” (mleko, sir, jaja, ali ne i meso), a kad se jede samo suv hleb i pije voda.
Posne namirnice su sve one koje nemaju sastojke životinjskog porekla u sebi – meso i sve mesne prerađevine, ali i mleko, sir i drugi mlečni proizvodi, jaja. Ponekad se iz ishrane izbacuje i riba, mada se uglavnom smatra posnom hranom.
S druge strane, povrće je najznačajnija grupa namirnica tokom posta, a u obzir uvek dolazi voće, žitarice, orašasti plodovi…
Na ovom spisku nalaze se:
– Sve žitarice
– Povrće i pečurke
– Grašak i sve mahunarke
– Biljne masti (biljna ulja)
– Fermentirani proizvodi (kiseli kupus, krastavčići, turšija…)
– Zeleni u bilo kojem obliku (sveže i sušeno)
– Soja i proizvodi od soje
– Hleb i testenina
– Masline
– Slatko – džem, tamna čokolada, marmelada, alva
– Bilo koje voće, uključujući sušeno, kandirano…
Zašto je riba posna?
Riba se smatra posnom hranom jer ribe nemaju krvotok, nije toplokrvna životinja kao ostale koje jedemo i ne dišu na pluća.
Da li su biljni sirevi posni?
Mnogi biljni sirevi mogu da sadrže neki sastojak životinjskog porekla, a najčešći je kazein, pa ako kupujete biljni kačkavalj ili neki drugi sir navodno biljnog porekla, proverite na deklaraciji da li sadrži kazein.
Koje mleko je posno?
Kravlje, ovčije, kozje mleko – ne dolaze u obzir u vreme posta, ali situaciju olakšava činjenica da danas imamo u ponudi i različita biljna mleka, napravljena na bazi žitarica, orašastih plodova ili mahunarki. Tako u posne namirnice spadaju sojino, pirinčano, kokosovo mleko, ali za svaki slučaj proverite etiketu konkretnog proizvoda.
Post na vodi znači da je, osim što se isključuje sva hrana životinjskog porekla, zabranjena i hrana koja u sebi ima ulja ili je spremana na ulju. Ukoliko je dan strogog posta, pobrinite se da primenjujete recepte isključivo za jela na vodi.
Unos tečnosti je jako važan za vreme posta kako ne bi došlo do dehidratacije. Uvek je najbolji izbor voda, ali su dozvoljeni i čajevi, sveže ceđeni sokovi od voća i povrća, kafa, kao i pomenuta biljna mleka.
Da li su sokovi posni?
Sokove pripremajte sami od svežeg voća i povrća, a kao zaslađivače možete koristiti med ili steviju.
Pravilan raspored obroka ne treba menjati zbog posta, a doručak se ne preskače. Evo nekoliko ideja za posni doručak.
Slani posni doručak
Možda kajgana otpada, ali veliki je izbor posnih namirnica koje možete kombinovati za posni doručak. Evo nekih ideja: domaća posna lepinja s namazom od avokada ili humusom, pita s pečurkama na vodi, posna proja, palačinke od spanaća…
Posni doručak na poslu
Kao posni doručak koji ćete poneti na posao možete, na primer, pripremiti sendvič u integralnoj kifli, sa pečenim paprikama i lukom, koji ćete začiniti peršunom i origanom; ili mešanu salatu s pasuljem, svežom paprikom, kiselim krastavčićima, lukom i soja sosom, koju ćete pojesti s parčetom hleba.
Tokom posta treba izbegavati grickalice, eventualno ih zameniti zdravim varijantama kao što su sirovi bademi i lešnici, odnosno štapići od šargarepe i celera.
Da li je smoki postan?
Smoki definitivno nije na listi posnih namirnica, kao ni ostale grickalice koje se kupuju u supermarketima. Većina grickalica sadrži mleko u prahu i kakao maslac koji nisu posni. Pojedini proizvođači za čips koriste pileću mast, za slani kikiriki u kesicama neki koriste želatin kako bi se so i drugi začini bolje zalepili…
Da li su kokice posne?
Kokice su posne, ali samo ako nemaju dodataka poput putera – ukoliko sami kupujete kukuruz kokičar I pripremate ih na tradicionalan način mogle bi da prođu. Kod kupovnih varijanti dobro proverite sastav.
Dobra vest je da se tokom posta ne moramo odricati slatkiša, internet je pun recepata za posne slatkiše I ideja za slatke čarolije “na vodi”. Dozvoljeni su džemovi, crna čokolada, razni posni kolači – bitno je da ne sadrže sastojke kao što su mleko, jaja, puter.
Posni eurokrem
Sad i u radnjama možete naći posnu verziju ove poslastice, ali možete je pripremiti i sami – za posni domaći eurokrem potrebno vam je 200ml vode, 350g šećera, 200g biljnog mleka u prahu, 250g posnog margarina; za beli deo još 150g bele posne čokolade i 50g mlevenog lešnika, a za crni deo 150g crne posne čokolade i 50g mlevenog badema.
U šerpu sipajte vodu i šećer, kada proključa promešajte, pa sklonite sa ringle. Dodajte mleko u prahu i umešajte, a onda i margarin – polako mešati dok se ne razbije i ne sjedini. Podelite smesu na dva dela. U jedan ide bela čokolada i lešnik, u drugi crna čokolada i bademi. Kad sve lepo umešate, ostavite da se malo ohladi i sipajte u teglu.
Posna čokolada
Sve mlečne čokolade otpadaju, a i kad kupujete slatkiše sa čokoladnim prelivima vodite računa, jer prelivi nisu samo od kakaa, koji je postan, nego sadrže i mleko ili mleko u prahu. Za brzinsku posnu čokoladu koju ćete spremiti sami potrebne su vam dve kašike kokosovog ulja, dve kašike kakao praha, dve kašike meda i eventualno posni mleveni keks, kokosovo brašno, cimet, suvo voće i drugi dodaci po ukusu. Na srednjoj temperaturi istopite kokosovo ulje, dodajte kakao i med i kuvajte na niskoj temperaturi tri do pet minuta uz neprestano mešanje. Kad se lepo zgusne, izlijte smesu na unapred pripremljen pek-papir ili aluminijumsku foliju i pospite keksom, kokosom ili suvim voćem.