Taste Atlas je objavio listu 100 najboljih bezalkoholnih pića, a na njoj se našla i bosanska kafa.
Ova kafa zauzela je 66. mesto, a posetioci pomenutog sajta dali su joj ocenu 4,1.
Taste Atlas navodi da su bosanska i turska kafa prilično slične i da je bosansku najbolje opisati kao vrstu turske kafe. Bosanska verzija se priprema sa dobro mlevenim prženim zrnima kafe, a ponekad se za to koristi mlin za kafu.
Postoji više načina pripreme, ali se najčešće pravi prokuvavanjem vode u džezvi i dodavanjem mlevene kafe. Morate je mešati dok se ne pojavi gusta pena, a potom treba ostaviti da odstoji dok se talog ne slegne na dno.
Često se mala količina tople vode dodaje u džezvu nakon što se kafa skuva. Služi se u džezvi, na malom bakarnom poslužavniku sa šoljicom, kockama šećera i čašom vode. Mnogi dodaju i ratluk.
Tradicija kaže da kocku treba umočiti u kafu i zagristi, a zatim popiti gutljaj kafe.
Inače, prvo mesto zauzela je meksička bezalkoholna pića aguas freskas.