Baba ganuš je aromatično jelo libanske kuhinje, jede se hladno i može da bude i namaz za sendviče, salata, prilog uz glavno jelo...
Naziv „baba ganuš“ potiče od arapske fraze „baba gannuj„, gde „baba“ znači otac, a „gannuj“ koketan ili razmažen, pa se nagađa da je jelu ime dao neko iz carskog harema i da je „razmaženi tata“ zapravo sultan. Takvo poreklo išlo bi uz reputaciju koji nazivaju „vegetarijanskim kavijarom“ i „božanskom pastom“.
Ipak, niti je toliko skup, niti je komplikovano za pripremu – u osnovi ovog aromatičnog specijaliteta su plavi patlidžan, beli luk i tahini, pasta od susama.
Sastojci
2 patlidžana (ukupno oko 500-600 gr)
2 kašike tahini paste (taan)
2 kašike maslinovog ulja (po želji)
po ukusu soli
2-3 čena belog luka
1 limun – sok
2 kašike listića nane ili peršuna
Ako želite različite ukuse možete dodati: nanu, timijan, jogurt, alevu papriku, biber, pečeni susam, peršun, korijander, ljutu papriku, vlašac…
Priprema
Plave patlidžane ispeći na roštilju ili u rerni na 200 stepeni (30-40 minuta). Kad su ispečeni, oljuštiti ih i dobro ocediti, a zatim sitno iseckati na dasci ili izgnječiti viljuškom u nekom sudu ili samleti.
U smesu od patlidžana dodati tahini, sok od limuna, beli luk, peršun, posoliti i dobro izmešati, a po želji preliti s malo maslinovog ulja i posuti bobicama nara i peršunom.
Baba ganuš se jede hladan, u originalu se servira uz libanski hleb i falafele, ali je odličan i kao prilog uz meso.
***