Pitanje je kako je Taste Atlas sastavljao listu specijaliteta koje treba obavezno probati u Srbiji, ali na njoj se našlo iznenađujuće mnogo varijanti slatkog, kao i neka jela za koja mnogi nisu ni čuli, dok su, s druge strane, neka uobičajena jela na koja smo ponosni izostala..
Predstavljamo vam listu od 59 jela preporučenih i opisanih na sajtu Taste Atlas.
Pljeskavica – standardno na prvom mestu, kao „srpski hamburger“.
Pasulj – čorbast, i kako je navedeno obično ide uz kobasicu, slaninu i povrće poput crnog luka i šargarepe.
Gibanica – „tradicionalno jelo koje liči na pitu“, sa kremastom kobinacijom sira i jaja.
Ajvar – „crveni kavijar od povrća“, s paprikom i patlidžanom.
Makovnjača – slika zapravo prikazuje rolat s makom.
Slatko – poslastica od celih komada voća prelivenih gustim, slatkim sirupom.
Prebranac – pasulj pečen s lukom i alevom paprikom, uz ulje i vodu.
Sarma – kako navode, služi se uz jogurt, pire krompir i hrskavi hleb.
Proja – kukuruzni hleb koji je preporučeno kombinovati sa sirom, jogurtom, pavlakom, pasuljem, sarmom…
Krofne – peciva koja se prže tako da spolja budu zlatna i hrskava, a unutra meka i vazdušasta.
Podvarak – zimsko jelo od kiselog kupusa.
Karađorđeva šnicla – kreirao ju je Mića Stojanović 1956, napomenuto je; u istanjen svinjski kotlet se urola kajmak, a zatim se uvalja u prezle i prži.
Popara – „balkanska verzija hlebne kaše“.
Urnebes salata – utentični srpski namaz koji se sastoji od slanog sira, belog luka, pavlake, pečene paprike, paprike, ulja i kuvanog žumanca.
Pihtije – prave se od jeftinijih delova svinjskog mesa kao što su glava i kolenica, koje se kuva dok ne počne da otpada s kostiju, a onda zajedno s temeljcem stavlja u posude da se stegne.
Slatko od jagoda
Reform torta – bogat srpski višeslojni kolač, koji se sastoji od biskvita od oraha i kremastog čokoladnog fila.
Komplet lepinja – lepinja se preseče, premaže kajmakom i napuni jajetom, kratko prepeče i natopi toplim sokom od pečenja koji se zove pretop; tradicionalno se vezuje za Užice i Zlatibor.
Svadbarski kupus – kažu da što se duže kuva, to će biti ukusniji, posebno ako se ponovo zagreje sledećeg dana.
Gomboce – knedle sa šljivama.
Fiš paprikaš – riblja čorba u kotliću.
Burek sa sirom – okrugla ili uvijena pita punjena sirom.
Srpska salata – varijacija na bugarsku šopsku salatu, samo bez sira.
Perkelt – tradicionalno mađarsko jelo koje se priprema sa različitim vrstama mesa, sa dosta luka i mlevenom paprikom.
Pinđur – prilog napravljen od kombinacije pečenih crvenih paprika, paradajza, patlidžana, belog luka, ulja i soli.
Česnica – okrugli hleb koji se tradicionalno sprema na Badnje veče, a na božićno jutro se okreće tri puta u smeru suprotnom od kazaljke na satu pre nego što se podeli među ukućanima.
Leskovačka mućkalica – mesno jelo koje se priprema obično od ostataka jučerašnjeg roštilja, koji se dinstaju s lukom, paprikom, paradajzom.
Leskovačka kavurma – zove se i sprža i vezuje za južnu Srbiju, a priprema se dugim prženjem svinjskih iznutrica dok se mast potpuno ne izvuče.
Leskovački voz – niz jela s roštilja.
Čorba od spanaća – supa koja se priprema od svinjske masti, spanaća, crnog luka, belog luka, brašna, vode i mleka.
Slatko od kajsija
Vasina torta – klasik srpske kuhinje, u mnogim kućama obavezan za rođendane i venčanja, a „datira iz 1908. godine, kada ga je svekrva pripremala na poklon svom zetu Vasi Čokrljanu iz Paraćina“.
Bela čorba – supa pravljena od pilećih prsa „lokalno zvanih belo meso“.
Leskovački roštilj – označava „tradicionalni način pečenja mesa koji se smatra najvišim oblikom roštiljarske umetnosti u Srbiji i šire“.
Slatko od dunja
Belolučene paprike – salata od pečenih crvenih paprika, belog luka, sirćeta, ulja i peršuna.
Pazarske mantije – jelo poreklom iz Novog Pazara, koje po ukusu podseća na burek, ali se oblikuje se u kuglice koje se ređaju u tepsiju i peku zajedno.
Šnenokle – srpska verzija francuskog deserta „Île flottante“, odnosno „plutajuće ostrvo“.
Rezanci sa makom – jednostavno jelo od tanke testenine koja se obilno poliva rastopljenim puterom, a onda posipa makom i šećerom.
Lepinja – sunđerast somun popularan na celom Balkanu.
Bundevara – ukusna pita punjena rendanom bundevom, šećerom i začinima poput cimeta ili muškatnog oraščića.
Slatko od trešanja
Slatko od višanja
Slatko od smokve
Škembe čorba – proces pripreme je užasno dug: škembići se prvo kuvaju odvojeno najmanje četiri sata, seku na tanke trake, a zatim ponovo kuvaju sa ostalim sastojcima.
Duvan čvarci – verzija svinjskih čvaraka, s tim što za razliku od običnih, duvan čvarci sadrže samo 10% masti, što je razlog njihovog jedinstvenog ukusa.
Moravska salata – salata koja potiče iz Niša i Leskovca, a pravi se od praziluka, paradajza, pečene paprike, ljute paprike, belog luka, soli i ulja.
Svrljiški belmuž – jednostavno pastirsko jelo poreklom iz istočne Srbije, koje se sastoji od samo tri sastojka – sira, brašna i malo soli.
Slatko od ruže – posebna varijanta slatkog, pravi se od latica ruža, najčešće majskih ruža koje karakteriše izrazito slatkasti miris.
Sečenica – slana pita sa sirom i jajima poreklom iz Vranja.
Slatko od lubenice
Propeć – otvorena pita sa sirom koja se sprema na jugu Srbije.
Futoška sarma – vrsta sarme jedinstvena po tome što se priprema od domaćeg futoškog kupusa, koji je boljeg ukusa i mekši od ostalih sorti.
Čalabrca – „naziv je nastao od kolokvijalne reči čalabrcnuti, što znači grickati“, a u pitanju je jednostavno jelo od testa, ulja, mleka i kajmaka.
Leskovački domaći ajvar – proizvodi se isključivo od domaćih sorti crvene paprike.
Herovke – vojvođanske poslastice od brašna, šećera, žumanca, soli, pavlake i rakije.
Pupinova pita – pita od šljiva imenovana po naučniku Mihajlu Pupinu, jer je navodno, prvo što je pojeo kad je otišao u Ameriku bila upravo pita sa šljivama.
Pašteta od fazana – fazan se kuva s povrćem, a zatim melje i sjedinjuje sa drugim sastojcima kao što su celer, šargarepa, peršun, luk, jaja, majonez, senf, ren…
Fontoš kolač – kolač iz sela Debeljača, tradicionalno se sprema četvrtkom pred svadbene svečanosti.
***
Bonus video: Najskuplji med na svetu
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: