Možda volite da se uživite u ulogu "šefa kuhinje" i eksperimentišete s receptima, ukusima, začinima. Međutim, teško da će vam bilo koje jelo uspeti ako pravite sledeće greške.
Previše soli ne samo da će vas ostaviti žednima, nego je i jako nezdravo. Dodajte malo soli i stalno probajte jelo kako biste znali jeste li preterali. Umesto soli možete koristiti razne začine koji će dodatno obogatiti okus.
Ako to ne radite, možete da računate da će vam se u sosu ili kolaču pojaviti grudvice koje sigurno ne želite. Ako ste ipak već pogrešili, a radi se o sosu, stavite ga u blender.
Ništa ne uništi jelo kao prekuvana testenina. Ako mislite da ste preterali, stavite testeninu ispod hladne vode nekoliko minuta kako bi se zaustavio proces kuvanja. A kada je dodate u sos ona će se opet zagrejati.
Ako pirinač kuvate u previše vode ona će biti premekana, ali ne brinite, jelo nije potpuno uništeno. Dodajte joj kuvane škampe ili neko meso, napravite „ćuftice“ i pržite na ulju ili kuvajte na pari.
Ako ne mešate povrće dok kuvate, ili bilo koje jelo na šporetu, ono na dnu šerpe može da se zalepi, zagori i pocrni. Jelo možete da spasite tako što ćete ga prebaciti u drugu posudu, ali to morate da učinite odmah kako se ne bi uništio ukus celog jela.
Svi znamo da je vrlo teško izvaditi kolač iz posude ako je prethodno nismo namastili. Ako vam se upravo to dogodilo, sve što možete da učinite je da „zalepite“ deo kolača sa smesom za preliv.
Ako stavljate kolač direktno u posudu za pečenje umesto da ste prvo stavili papir, biće vrlo teško kolač odvojiti od dna. Ako se kolač potpuno raspadne možete ga servirati kao „crumble“ uz malo sladoleda.
Ako slučajno prekuvate povrće ono može da ostane bez ukusa, ali i važnih nutrijenata. Ohladite ih pod mlazom hladne vode i kratko zagrejte u posudi s varivom ili supom kako bi opet bilo jestivo.
Ako dezertu dodate previše šećera, on može postati jako nezdrav. Ako volite slatko, pokušajte da se zadovoljite kolačima s voćem.
To nije najbolja i najzdravija odluka ako govorimo o pripremi jela, čak će manjak masnoće samo pogoršati stvar. Masnoće su izvor energije i pomažu pri apsorpciji vitamina.
Ako ne čitate recept pažljivo, lako ćete uništiti jelo. Na primer, ako recept kaže „1 šoljica oraha, naseckanih“, to znači da je šoljica mera za cele orahe, koje ćete naknadno naseckati. Ako piše jedna šoljica naseckanih oraha, onda je to druga stvar.
Većina nas to radi kako bismo proverili kako jelo napreduje i možda putem mirisa otkrili da je temperatura prejaka, ali stalni dotok hladnog vazduha može učiniti da jelo ne bude ravnomerno ispečeno. Ako baš morate da vidite šta se događa, upalite svetlo u rerni i pogledajte kroz zatvorena vrata.
Izuzetno je važno da jelima i u pripremi kolača ne koristite namirnice koje ste upravo izvadili iz frižidera. Ne samo da ćete lakše mešati toplije namirnice nego će i konačni rezultat biti puno bolji.
Ako je u rerni temperatura previsoka, može doći do toga da će spoljni sloj namirnice izgoreti, a ona će ostati neispečena. Važno je pratiti šta se događa s hranom i jer podaci na šporetu nisu uvek 100 odsto tačni.
Nikome to nije omiljeni posao, ali može dosta uticati na ukus jela. Ako su masne naslage na vašem roštilju, meso neće biti ukusno. Čistite ga svaki put nakon korišćenja i to dok je još topao.
Neki ljudi vole da ostave hranu na vatri malo duže radi hrskavosti, ali to je ustvari jako loše za vaše zdravlje jer te crne naslage koje nastaju na namirnici mogu biti kancerogene.
Recepti uvek daju uvid u to kako se namirnice moraju dodavati kako bi hrana bila savršenog ukusa. Ako ne pratite redosled, možete i uništiti celo jelo, posebno ako se radi o pripremi kolača.
Kako biste izbegli neuspeh u kuhinji, ponašajte se poput pravog profesionalca i namirnice pripremite unapred. Ako recept zahteva naseckani luk, uradite to pre nego što posudu stavite na vatru, piše ordinacija.hr.
Hranu morate probati često dok se kuva a tako ćete bolje znati šta još treba dodati i biti sigurni da ništa nije pošlo naopako.
Svaki komad hrane koji stavite u tiganj mora imati dovoljno mesta da se pravilno skuva. Dobra je mera palac prostora između svake namirnice. Ako stavite previše namirnica, jelo će se duže kuvati, a samim time i verovatno raskuvati.
***
Bonus video: „Život na srpskom“: Milica je izgubila posao u restoranu, danas kuva umesto sto mama
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: