Saveti za najsočniju kajganu čuvenog američkog kuvara

Gastro 23. feb. 202116:37
Podeli:
kajgana
Foto: Petr Štěpánek / Panthermedia / Profimedia

Kajgana je najčešći izbor za doručak širom sveta - a svako ima neki svoj trik za pripremanje ovog ukusnog jela. Američki kuvar Džej Kendži Lopez-Alt za NY Times donosi par svojih saveta.

Jaja se sastoje od vode, kao i proteina i masti. Kada ih mutimo i zagrevamo na ringli, proteini u jajima počinju da se razlažu, formirajući sunđerastu masu. Tako da je za kremastu kajganu ključno da kontrolišemo to razlaganje proteina – odnosno temperaturu na kojoj pravimo ovo jelo.

Pročitajte još:

Dakle, početna temperatura tiganja je od presudnog značaja. Ukoliko je previše zagrejan, jaja će dobiti teksturu poput suflea, a ako je previše hladan, biće gusta i kremasta. Najbolje je da pronađemo neku srednju temperaturu.

Kuvar savetuje da se u tiganj sipa malo vode, pa da se sačeka da voda ispari – onda će zagrejanost biti baš taman.

kajgana
Kajgana; Foto: Profimedia.rs

Što se soli tiče, neki je stavljaju malo pre nego što je kajgana gotova, dok drugi posole jaja kada ih mute. So takođe može da razloži proteine u jajima, upozorava Lopez-Alt. On kaže da umućena jaja treba posoliti tik pred pečenje, jer će kajgana biti sočna. Neki šefovi kuhinja u već umućena jaja dodaju odvojena žumanca, što doprinosi tome da kajgana bude posebno bogata.

Lopez-Alt savetuje da dodavanje pavlake za kuvanje takođe unapređuje ukus, ali on preferira maslac. Dodatak kajgani može biti i kukuruzni skrob, kao i paradajz – na taj način često spremaju jaja u Kini.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar