Namirnice koje ne bi trebalo prati pre kuvanja

Lifestyle 02. sep. 202116:03
Podeli:
Meso
Foto: Sasho Bogoev / Alamy / Alamy / Profimedia

Pranje namirnica pre kuvanja čini se kao dobra ideja, no stručnjaci savetuju da to nije uvek dobro. Naime, određene namirnice ne bi trebalo prati pre kuvanja, upozorili su iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Sirovo meso, piletinu, ćuretinu i jaja ne bi trebalo da perete pre kuvanja.

Kada kupite ove namirnice u prodavnici, verovatno vam se čini da je dobra ideja da ih operete pre nego što počnete da ih pripremate. No, CDC upozorava da to ne bi trebalo da činite, prenosi N1.

“Pranje i ispiranje sirovog mesa, piletine, ćuretine i jaja može uzrokovati da se bakterije i klice rašire po vašoj sudoperi, radnim i drugim površinama u vašoj kuhinji. Te klice potom mogu da dođu na drugu hranu, poput salate ili voća, zbog čega se možete razboleti”, objasnili su iz CDC-a.

Istraživanja takođe ukazuju na to da pranje mesa povećava šanse za unakrsnu kontaminaciju.

“Izbegavajte da perete sirovo meso i meso peradi, jer se potencijalno opasne i štetne bakterije koje se mogu nalaziti na poroizvodu mogu u visokim količinama raspršiti po sudoperi i drugim površinama, te može doći do unakrsne kontaminacije”, savetuju iz američkog ministarstva poljoprivrede.

“Pranje jaja može aktivno da pomogne u prenosu štetnih bakterija poput salmonele sa spoljne strane jaja na unutrašnju”, objašnjava Konor O’Flin, operativni menadžer O’Flin Medikala.

Bakterije tako mogu da uđu u unutrašnjost jaja, što je idealno okruženje za rast i razvoj bakterija, prenosi Best life. Iz ministarstva poljoprivrede SAD navode da jaja inače imaju prirodni zaštitni sloj koji ih štiti od bakterija, a koji se uništava pranjem.

***

Bonus video:  Pica u kućnim uslovima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar