Dečija predstava "Pinokio"; Foto: Pozorište "Bora Stanković"

Od 12. do 18. novembra u Vranju će biti odigrano sedam "najboljih dečijih predstava južno od Save i Dunava", saopšteno je iz Pozorišta "Bora Stanković", ovogodišnjeg domaćina Festivala profesionalnih pozorišta za decu i mlade "Mali Joakim".

Najmlađa publika u Vranju imaće priliku da u ovih sedam dana gleda sedam predstava, ulaznice su već u prodaji na blagajni, a od narednog ponedeljka (6. novembar), kupovina će biti moguća i onlajn.

Kako se navodi u saopštenju, festival okuplja najbolje dečije predstave „južno od Save i Dunava“, a selektor je glumac i umetnički direktor vranjskog Pozorišta, Bojan Jovanović.

Za ovogodišnju selekciju bilo je prijavljeno 11 predstava, iz 10 pozorišta: Pozorišta „Bora Stanković“ Vranje, Kraljevačkog pozorišta, Kruševačkog pozorišta, Narodnog pozorišta Leskovac, Narodnog pozorišta Pirot, Narodnog pozorišta Užice, Pozorišta za decu Kragujevac, Narodnog pozorišta Priština, Pozorišta Lutaka Niš i Pozorišta Tinočke krajine, Zoran Radmilović iz Zaječara.

Nakon odgledanih 11 predstava, selektor „Malog Joakima“ je za takmičarski deo odabrao sedam predstava.

To su „Pinokio“, po tekstu i u režiji Darka Kovačovskog, a u produkciji vranjskog Pozorišta, potom „Mulan“ u režiji Damjana Kecojevića, po tekstu Tijane Grumić, u produkciji Pozorišta za decu Kragujevac, „Vasilisa Prekrasna“ Narodnog pozorišta Užice, u režiji Vahidina Prelića a po tekstu Miodraga Stanisavljevića, zatim predstava „Hrabra krojačica“, rađena po tekstu Jelene Paligorić Sinkević, u režiji Marka Torlakovića i produkciji Kruševačkog pozorišta. Petog dana festivala predstaviće se Pozorište lutaka Niš, lutkarskom predstavom „Bajka o ribaru i ribici“, za koji je tekst po motivima Puškinove bajke pisala Nina Pavlović, a režiju radila Vjera Vidov, zatim će 17. novembra najmlađa publika moći da pogleda predstavu „Jednobrki vitez“, u režiji Aleksandre Kovačević, po tekstu Dejana Aleksića i u produkciji Kraljevačkog pozorišta.

U čast nagrađenih, glumci Narodnog pozorišta iz Leskovca odigraće predstavu „Uobražena Margareta“ Miodraga Dinulovića, poslednjeg dana festivala, 18. novembra.

Ulaznice za sve predstave koštaju po 300 dinara, a komplet se prodaje po ceni od 1.800 dinara. Mogu se kupiti na blagajni pozorišta od utorka, 31. oktobra, dok će u onlajn prodaji biti od ponedeljka, 6. novembra.

O predstavama će odlučivati žiri u sastavu: Aleksandar Radulović, umetnički direktor NP Pirot, Sonja Milojević, glumica Šabačkog pozorišta i Ivan Janković, glumac NP Leskovac. Moderator razgovora o predstavama biće Bojan Tasić, dramaturg iz Vranja.

Festival organizuju Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije i Pozorište „Bora Stanković“, kao domaćin.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar