Foto: Promo

Ako ste mislili da nam je stigao još jedan film o veštici koja pije krv, još jedna vampirska priča, puna klišea, makedonsko-australijski reditelj Goran Stolevski u svom prvom dugometražnom ostvarenju "Nećeš biti sama" nudi publici nešto sasvim drugačije…

U filmu, koji je svetsku premijeru imao na nedavno završenom festivalu Sandens, ruši granice onoga što bi se moglo nazvati tradicionalnim hororom mešajući istorijske, etničke, kulturne, ezoterične elemente. Jasno je da je stvaralac na umu imao mnogo više od ispijanja krvi ili nabadanja na kolac. Priču smešta u 19. vek, u rodnu Makedoniju, koju „izigrava“ Srbija, s obzirom da je kompletan film snimljen u Srbiji.

I dok nije ovenčan nekom od nagrada na Sandensu, kao jednu od poslastica filmske smotre u Juti kritičari su izdvojili baš ostvarenje „Nećeš biti sama“ (You Won’t Be Alone).

Nije ovo prvi put da se jedno delo Stolevskog našlo na najuticajnijem američkom festivalu nezavisnog filma. Kratki film makedonskog sineaste, sa pasošem Australije, „Would You Look At Her“ još 2018. godine odnelo je nagradu na Sandensu za najbolje kratko ostvarenje.

Film „You Won’t Be Alone“ prati Nevenu (Sara Klimoska), mladu, novopečenu vešticu dok luta makedonskim pejzažom sa svojom strogom pomajkom-vešticom Marijom (Anamarija Marinka). Nevena, koju je do skora štitila od svih zala njena prava majka, svet posmatra puna radoznalosti i otvorenog srca. I upravo ta njena naivnost i nevinost jeste nešto što Marija prezire. Želi da Nevena postane kao ona…

Za razliku od Nevene, koja je božanski lepa, Mariju je svet, zapravo život, i fizički i simbolički „spržio“. Jer, telo joj je u opekotinama, a na glavi joj je ostalo tek nekoliko vlasi sede kose… Liči na ženskog Fredija Krugera.

Marija je surova i njeno ponašanje je zlikovačko, ali u njenim korenima je istinska tragedija. Ta veštica taj makedonski seoski predeo teroriše više od dva veka, živeći od krvi novorođenčadi i životinja. A nekada je želela sopstveno dete…

Zato je sva ta nabujala mladost i lepota Nevene podsećaju na ono što ju je tako davno krasilo. I kada, umorna od silnog zlostavljanja, Nevena ode od Marije, i počinje sama da istražuje selo, slučajno ubija seljanku Bosilku, koju tumači Numi Rapas. I nastanjujući telo ubijene Bosilke, mlada Nevena je zapravo prinuđena da postane odrasla.

Foto: Promo/Focus Features

Ta stara Marija kao da nikada ne odlazi, kao da je surov podsetnik da zadovoljstvo i bol, ljubav i gubitak uvek idu jedno uz drugo. Kao da su intimno povezani. Kraj filma zaokružuje čitav jedan krug koji će zadovoljiti i ljubitelje horora i one koji vole umetnička ostvarenja.

Film je snimljen u izolovanom planinskom selu Pokrevenik koje se nalazi na 700 metara nadmorske visine na Staroj planini. Osim u Pokreveniku, sniman je na još nekoliko lokacija na Staroj planini, kao što su reke Pakleštica i Visočica i vodopad Tupavica. A jedna od najznačajnijih scena zabeležena je u Petničkoj pećini kod Valjeva. Glavnu ulogu tumači švedska glumica Numi Rapas, najpoznatija po ostvarenjima „Devojka sa tetovažom zmaja“, „Šerlok Holms: Igra senki“, „Prometej“… Veliki deo ansambla čine i glumci iz naše zemlje, među kojima su: Dobrila Stojnić, Đorđe Mišina, Đorđe Živadinović Grgur, Sofija Jeremić, Marija Opsenica…

Producenti filma su Kristina Sejton i Sem Dženings, kao i producenti iz Srbije, Džonatan Ingliš i Nataša Ivić.

Kritičari prevashodno američkih medija imali su, posle premijere na Sandensu, uglavnom samo reči hvale za debi Stolevskog.

„Za blistavu priču Gorana Stolevskog o veštici u Makedoniji u 19. veku nema dovoljno reči preporuke“, ocena je CNN-a, dok ga „Vrep“ preporučuje kao „ostvarenje koje na jedinstven način uvlači publiku u svaki tren“.

I dok su u tradiciji svakog naroda veštice oduvek bile i biće autsajderi, film „Nećeš biti sama“ (You Won’t Be Alone) dokazuje da može i drugačije. „Holivud riporter“ u svojoj kritici ističe da „reditelj uspeva u tome da vešticama, poznatim po tome da im društvene norme ništa ne znače, podari humanost“. I da to čini na neverovatan način.

Film koji počinje drhtavim snimcima sve je ubedljiviji kako njegov `glavni subjekt` preduzima svaki novi korak, sve izazovniji od prethodnog. I dok sadrži horor scene, nije u pitanju horor film“, konstatuje „Holivud riporter„, navodeći da je to ostvarenje za sve one gledaoce kojima su tradicija, folklor, mitovi bitni.

Ovaj film pokazuje kako se ti prastari arhetipovi mogu pretvoriti u jedno umetničko, arthaus ostvarenje. Iako jeste suštinski u pitanju stravična priča, njeni koreni su u tradiciji i istoriji. I Stolevski hrabro priča tu priču, bez klišea, u kojoj je sve žena do žene… I dok je to bio riskantan potez, ispostavilo se da mu se to više nego isplatilo“, zaključak je američkog magazina.

Stolevski je, po oceni „Dedlajna„, napravio film u kojem Terens Malik sreće Roberta Egersa. Posredi je vampirska storija koja uspeva da ubaci silne nove obrte u nečemu što je u suštini svakome poznata priča:

Zanesene lepote i sasvim drugačiji od filmova u kojima se pije krv ovo ostvarenje uspeva da donese sveže aspekte u svet besmrtnih. Dugometražni debi Gorana Stolevskog posećuje mesta u koje filmovi slične tematike nikada nisu kročili“, zapisao je kritičarDedlajna“.

Scena iz filma Foto: Promo

Kritičar „Varajetija“ ostvarenje naziva kreativnim umetničkim horor filmom i poput kolege iz „Dedlajna“ pominje Terensa Malika:

Kao kruna filma jeste kamera koja se prilično oslanja na ono što je u svojim ostvarenjima radio Malik, i njemu slični sineasti proteklih decenija. Kamera Metjua Čuanga u stalnom je pokretu, lebdi, ide poput strele, u vrtlogu je, ide čas gore, čas dole. Kreće se s glumcima u vihoru aktivnosti. Čini se kao da je stalno u neraskidivoj vezi s tim gde su glumci i kuda su se zaputili. Film kao da ima virtuelnu koreografiju“, navodi „Varajeti“ uz ovakvu krajnju ocenu:

Za sve one koji ne strahuju od izazova `You Won’t Be Alone` pruža gledaocu osećaj toga bi se desilo kada bi neka filmska kompanija poručila od reditelja Terensa Malika da napravi art-haus horor film“.

Šta neko pomisli na pomen veštice iz Makedonije, iz vremena 19. veka, pita kritičar „Kolajdera“.

Ako je nekome na umu da je u pitanju dama razrogačenih očiju koja je fascinirana malim selom, verovatno je u pravu. Ali, ako je nekome na umu i smežurana baba kojoj je osveta sve, opet je posredi pravi odgovor. jer reditelj Goran Stolevski uspeva da spoji različite elemente humanosti, zajedništva, ženstvenosti u svom veštičijem filmu“, procena je „Kolajdera“, uz ovakvo obrazloženje:

I dok je film u suštini fantastika, s obzirom da Marija i Nevena imaju mogućnost da se pretvore čas u različite ljude, čas u životinje (i to na grotesko fantastičan način) sve one borbe i konflikti koji ih prate suštinski su sasvim ljudski, sa korenima u stvarnosti. Mnogo je toga čemu se treba diviti u debiju Stolevskog. Svi oni dugi kadrovi prirode, divljine ali i volja za avanturističkim pričanjem priča, samo su neki od razloga. I možda je film preambiciozan, ali uvek je bolje dati previše, nego podbaciti“, zaključak je „Kolajdera“.

Scena iz filma Foto: Promo

Distributerska prava na film „Nećeš biti sama“ ima kompanija „Focus Features“ koja je najavila da će ostvarenje biti u svetskim bioskopima od 1. aprila.

Bonus video:

De Nirova priča