Ivan Ivanji i Andrej Ivanji Foto: GEORG HOCHMUTH / AFP / Profimedia, Milica Vuckovic/FoNet

Njegovo dvoje dece, četvoro unuka i troje praunuka malo mu zameraju što nije doživeo stotu. Ali, šta da se radi, uvek je bio svojeglav, napisao je u svom oproštaju od Ivana Ivanjija, njegov sin Andrej Ivanji.

Andrej Ivanji, novinar „Vremena“ i sin Ivana Ivanjija koji je juče preminuo u 96. godini, oprostio se od svog oca postom na svom Fejsbuk profilu, koji vam uz njegovu dozvolu prenosimo.

„Ivan Ivanji je otišao pod svojim uslovima. Blagoslovio je naslovnu stranu za svoju novu knjigu koju objavljuje Laguna pod naslovom ‘Bilo jednom u Jugoslaviji’, imao književno veče u vajmarskom pozorištu, otvorio Muzej prinudnog rada u Vajmaru, dao sijaset intervjua za nemačke medije, večerao špargle i popio belo vino u Geteovoj omiljenoj kafani ‘Beli labud’, pričao o svom belom labudu Dragani, otišao u Hitlerov omiljeni hotel ‘Elephant’ gde je fireru u inat voleo da odseda, legao u krevet i zaspao“, piše Andrej Ivanji i dodaje:

„Ovog puta zauvek, i to na Dan pobede nad fašizmom 9. maja 2024. u 96. godini, u gradu u koji su ga nacisti bili deportovali pre tačno 80 godina sa namerom da ga ubiju. Bio je obavio posao. Njegovo dvoje dece, četvoro unuka i troje praunuka malo mu zameraju što nije doživeo stotu. Ali, šta da se radi, uvek je bio svojeglav.“

Književnik i prevodilac Ivan Ivanji preminuo je juče u 96. godini života u Vajmaru, u Nemačkoj.

Bonus video: Održana komemoracija književniku Davidu Albahariju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare