Vanja Ejdus Foto: Miša Obradović

Nakon što je juče žiri 69. Sterijinog pozorja odlučio da najboljim komadom na ovoj smotri proglasi predstavu "Očevi i oci" Narodnog pozorišta iz Beograda i saopštio laureate u ostalim kategorijama, od glumačkih do rediteljskih, uoči večerašnjeg zatvaranja ove teatarske manifestacije obrarodovane su i ostala priznanja.

Sterijina nagrada „Dejan Penčić Poljanski“ Okruglog stola kritike za najbolju predstavu ide komadu „Katalin Ladik doživljava nervni slom, daje otkaz na mesto službenice u banci i postaje konceptualna umetnica“. Žiri, kojeg su činili Aleksandra Glovacki (u svojstvu predsednice), Borisav Matić i Igor Burić, većinom glasova priznanje dodeljuje komadu u koprodukciji Pozorišta „Deže Kostolanji“ Subotica i Sterijinog pozorja Novi Sad, čiji je autor i reditelj Zlatko Paković.

I publika Sterijinog pozorja je dala svoj sud. Zahvaljujući prosečnoj oceni – 4,66 Nagradu publike dobija ostvarenje „Očevi i oci“ po istoimenom romanu Slobodana Selenića i režiji Veljka Mićunovića, Narodnog pozorišta Beograd. „Očevi i oci“, koje je i zvanični žiri proglasio najboljom predstavom, a Mićunovića najboljim rediteljem, trijumfovali su ispred komada „Moji tužni monstrumi“ (ocena – 4,61), „Ljubičasto“ (4,42), „Bilo jednom u Novom Sadu“ (4,42), „Kišni dan u Gurliču“ (4,36)…

Nagrada za glumačku bravuru „Zoran Radmilović“, jednoglasnom odlukom žirija, kojeg su činili Vladimir Đuričić (predsednik), Aleksandar Milosavljević i Aleksandar Gajin, ide u ruke dramske umetnice Vanje Ejdus za ulogu Elizabete Medaković u predstavi „Očevi i oci“.

Scena iz predstave Očevi i oci Foto: Nebojša Babić/Narodno pozorište u Beogradu

Ejdus je dobila za istu rolu i Sterijinu nagradu, i to drugu godinu zaredom, nakon što je 2023. ovenčana priznanjem za ulogu u predstavi „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“.

Foto: Srđan Doroški/Novosadsko pozorište

Dnevni list „Dnevnik“ (žiri u sastavu Miroslav Stajić, Nina Popov i Nataša Pejčić) priznanje za umetničko ostvarenje dodeljuje ansamblu predstave „Bilo jednom u Novom Sadu“ Novosadskog pozorišta, čiji je autor Andraš Urban, a producentska kuća „Scomediasco“ (žiri činili Darinka Nikolić, predsednica, Sonja Damjanović i Igor Burić) odlučila je da laureatkinja nagrade za epizodu bude Judit Laslo zbog uloge u istoj predstavi.

Bonus video: Sterijino pozorje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar