Uroš Perić Foto: Ziga Koritnik

Na platou između hotela „Avala“ i „Mogren“, večeras sa početkom u 21 čas, biće otvoren 37. festival “Grad teatar“ u Budvi.

Nakon svečanog otvaranja, publika će biti u prilici da uživa u koncertu pod nazivom „Tribute to Ray Charles“ u izvođenju Big Benda RTS i Uroša Perića, vanserijskog umetnika srpskog porekla iz Slovenije.

Big bend RTS Foto: Promo/Festival „Grad teatar“

Jedinstvenog talenta, Perić kojim godinama očarava slušaoce širom Evrope, Rusije, Amerike i Afrike interpretirajući pesme iz zlatnog doba bluza, džeza i soula. Velika svestranost, koja se pokazuje kroz njegovu muziku, odvela ga je u dvadeset šest zemalja, sa više od 1000 nastupa. Uroševo pevanje, sviranje, interpretacija i svestrana harizma naišli su na burne aplauze publike širom sveta.

Tokom svoje izuzetne karijere, sarađivao je sa više od 200 prestižnih imena iz sveta muzike. Šila Rej Čarls, ćerka čuvenog Reja Čarlsa, opisuje ga kao pravu personifikaciju svog oca, besmrtne legende koja je imala najveći uticaj na Uroševo stvaralaštvo. Perićeva scenska prisutnost i harizmatični glas vraćaju njegove slušaoce u zlatno doba džeza i bluza, a muzički poznavaoci čak upoređuju njegove klavirske nastupe sa nastupima velikog Džina Harisa.

Uroševu neopisivu energiju osetili su i mnogi koji su sa njim radili – Šila Rej Čarls, Dajan Šur, Erni Vots, Majk Sponza, Raeletovi i mnogi drugi. Nastupao je na najprestižnijim svjetskim festivalima i prostorima, uključujući Montre, Askonu, Sankt Peterburg, Nju Orleans… Njegovi nastupi publici dočaravaju pravi sjaj i glamur zlatnog doba popularne muzike.

Big Bend RTS jedini je profesionalni džez ansambl u Srbiji u toj formi. Osnovan je 1948. godine i veoma brzo se afirmisao kao izvođački sastav sa odličnim interpretacijama i eminentnim dirigentima, kompozitorima i aranžerima koji su ga predvodili, kao što su Mladen Bobi Guteša, Vojislav Bubiša Simić, Zvonimir Skerl, Duško Gojković, Stjepko Gut.

Ansambl je nastupao sa najvećim svetskim imenima džez muzike. Kao značajan nosilac domaće džez scene, Big Bend RTS je održao brojne koncerte u gradovima u Srbiji, učestvovao je i na vodećim domaćim džez festivalima, a nastupao je i na mnogim poznatim međunarodnim festivalima u Tel Avivu, Montreu, Marseju, Solunu, Minhenu, Staroj Zagori, Ingolštatu i Nojburgu, kao i na koncertima koje je u Beogradu, Parizu i Ženevi organizovao UNICEF. Dobitnik je „Sretenjskog ordena trećeg reda“, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u javnim i kulturnim delatnostima.

Orkestar je iznedrio plejadu vrhunskih solista koji su poznati i priznati u svetu, kao što su Mile Pavlović, Bora Roković, Duško Gojković, Lala Kovačev i Stjepko Gut.

Bonus video: Filip Bulatović – Odavno sam se oslobodio blama od igranja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar