Petrit Halilaj, Foto: Eduardo Parra / ContactoPhoto / Profimedia

Petrit Halilaj, umetnik poreklom sa Kosova, trenutno nastanjen u Berlinu, povukao je svoje učešće sa ovogodišnjeg 58. Oktobarskog salona (Beogradskog bijenala), sa obrazloženjem da Kulturni centar Beograda kao organizator manifestacije nije u materijalima naveo ime zemlje iz koje dolazi. U Kulturnom centru Beograda tim povodom kažu da nisu imali nameru da bilo kome uskraćuju prava, kao što nemaju "ni mogućnost da rešavaju pitanja međunarodne politike".

U pismu dostavljenom magazinu “Artnet news” Halilaj je naveo da se na listi umetnika koji će radove predstaviti na Beogradskom bijenalu, pored imena svakog od njih nalazila informacija o godini, mestu i državi rođenja i trenutnog prebivališta, dok je u njegovom slučaju „izostavljeno ime države, da bi kasnije bilo dodato, ali sa zvezdicom“.

„To je bila odluka KCB-a doneta nezavisno od kustosa izložbe, bez prethodne najave, verovatno u nadi da niko neće primetiti ili smatrati to važnim“, napisao je Halilaj.

Kulturni centar Beograda u odgovoru na Halilajevo pismo navodi da kao organizator 58. Oktobarskog salona Beogradskog bijenala, „nije imao niti ima nameru da uskraćuje bilo koja prava bilo kome o čemu svedoči i dosadašnje iskustvo saradnje sa umetnicima koji su rođeni ili žive i rade na Kosovu ili bilo kojoj drugoj zemlji, kao što nema ni mogućnost rešavanja pitanja međunarodne politike“.

Izložba Petrita Halilaja, Foto: EPA/HORST OSSINGER

„Kao gradska, javna institucija, Kulturni centar Beograda, nije u mogućnosti da napiše ime zemlje, koju politika države u kojoj se izložba organizuje kao ni šira međunarodna zajednica – zemlje članice UN, ne priznaju“, navodi se u pisanom odgovoru KCB-a dostavljenom portalu Nova.rs.

Halilaj je u pismu magazinu „Artnet news“ napisao da je prošle godine dobio poziv od kustosa Beogradskog bijenala Ilarije Marote i Andree Baćina da predstavi svoj rad na Salonu čija je tema „Sanjari“.

„Bio sam uzbuđen da sarađujem sa njima i da prvi put otputujem u Beograd kao kosovski umetnik. Planirao sam da predstavim video rad, razultat pozorišne predstave ‘Shkrepëtima’, postavljene u Runiku, gde sam odrastao, među ruševinama nekadašnjeg doma kulture, simbola multietničkog identiteta, koji je napušten i zatvoren tokom devedesetih godina kada se politička situacija sa Srbijom pogoršala. Predstava je upravo posvećena snovima meštana Runika i činilo mi se da odgovara temi Beogradskog bijenala ‘Sanjari'“, naveo je Halilaj.

On je naveo da je, nakon zahteva da se pored njegovog imena navede država iz koje potiče, u KCB stavljeno „Kosovo sa zvezdicom“, koja, prema njegovom mišljenju, upućuje na odbijanje Srbije da prizna nezavisnost Kosova. Umetnik dodaje i da ovo nije prvi put da je pozvan da izlaže u zemlji koja ne priznaje nezavisnost Kosova, ali da je prvi put osetio potrebu da povuče svoj rad.

„U pokušaju da pronađe neutralno rešenje, suočivši se sa nemogućnošću da dodaju ime Kosova bez zvezdice, KCB je obrisao imena država svih umetnika i ostavio samo gradove uz obrazloženje da je to najviše što su mogli da učine“, rekao je Halilaj.

U KCB navode da su spremni da ponovo razgovaraju sa Halilajem.

„Po prvi put nismo uspeli da pronađemo rešenje i žao nam je zbog toga. Kulturni centar Beograda, kao organizator, spreman je da ponovo otvori dijalog sa umetnikom Petritom Halilajem kako bi eventualno promenio odluku kada je reč o učešću na izložbi 58. Oktobarskog salona – Beogradskog bijenala“, ističu u KCB-u.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare