Futurium frejm, Foto: Neda Kovinić/Promo

Izložba "Stanište" Jovanke Mladenović biće otvorena 9. jula u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, a u galeriji "Podroom" biće postavka "Šta biste dali za poslednjeg svica?" Nade Kovinić. Izložba Milomira Kovačevića "Dobro došli na Goli otok" u galeriji "Artget", otvorena 11. juna, produžena je do 30 jula.

Izložbu beogradske umetnice Jovanke Mladenović čine slike i zidna instalacija.

Mladenović svoje višegodišnje iskustvo sistematskog izučavanja tekovina biopolitike i ekološke kontrole na internacionalnim seminarima i eko radionicama implicirala je u svoje umetničke projekte „LandEscape/ Poslednji dah“ (2019) i „Stanište“ (2020) u kojima se bavi problemima erozije prirode kao staništa, uticaju klimatskih promena na krajolik, ekološkim kataklizmama i rušilačkim akcijama u prirodi.

„TIHO – SILENT“ Jovanke Mladenović, Foto: Jovanka Mladenović/Promo

Na aktuelnoj postavci slika, zidnih crteža i slika-instalacija, svi radovi integrisani su u ambijent koji asocira na metaforično stanje realnog pejzaža u postkapitalističkom društvu, navedeno je u saopštenju Kulturnog centra Beograda (KCB).

Svi radovi su rađeni u tehnici ulja i akrilika na platnu iako je za njenu umetničku praksu karakteristično višemedijsko izražavanje i poigravanje sa digitalno-analognom formom.

Procesualnost rada umetnica započinje na ekranu istraživanjem i likovno-narativnom artikulacijom distopijskih mesta u vizuri kompjuterske slike koja se, potom, u 3D projekciji transponuje u tradicionalni medij i različite forme izlaganja, ističu u KCB.

„NASILNO – VIOLENT“ Jovanke Mladenović, Foto: Jovanka Mladenović/Promo

U vizuelnim prikazima „sveta u problemu“ umetnica je fokusirana na evociranje varijanti ekoloških katastrofa posle kojih ostaju uništena i pusta mesta ne tako prijatna za život.

Jovanka Mladenović (Beograd, 1979) diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu 2003, magistrirala 2010. i doktorirala 2016.

Kao stipendista francuske vlade bila je na specijalističkom studijskom boravku na „Ecole Nationale des Beaux-Arts“ u Parizu.

Radila je kao predavač i koordinator eko-umetničkih radionica na više internacionalnih seminara i umetničkih projekata (Orilak/Berlin/ Beograd) od 2004. do 2010. godine kao članica organizacije EKO plan.

„Šta biste dali za poslednjeg svica?“ obuhvata video-instalaciju i performans koji će biti priređen 9. jula ispred KCB-a u 20 sati.

„Futurium_frejm“ Nede Kovinić, Foto: Neda Kovinić/Promo

Video-instalacija Nade Kovinić u galeriji „Podroom“ obuhvata filmove nastale na osnovu plesnih izvođenja autorke u Beogradu, Berlinu, Malmeu, Kopenhagenu i Avinjonu koji tematizuju entuzijazam i participaciju „kao prevrtljive predznake našeg doba“.

Reč je o interpretaciji realno izvedenih performansa u kojima plesna koreografija korespondira sa strukturalističkom filmskom montažom i jezicima eksperimentalnog filma, obajšnjeno je u saopštenju KCB-a.

Naziv izložbe proizilazi iz Pazolinijevog članka „Nestanak svitaca“ (1975) u kojem je skrenuo pažnju na prirodne i društvene promene u Italiji sredinom šezdesetih godina koje je obeležio potpuni nestanak svitaca usled svetlosnog i ekološkog zagađenja.

Plesni performans, posebno pripreman kao deo izložbe, suočiće učesnike i publiku sa (ne)mogućnošću izvođenja i komunikacije u vremenu pandemijske kulture socijalnog distanciranja i izolacije.

Neda Kovinić je vizuelna umetnica koja se bavi ambijentalnim instalacijama, videom, crtežom i plesnim performansom.

Kroz novije projekte istražuje eksperimentalni ples i mogućnost umrežavanja umetnika različitih nacionalnosti, plesnog porekla i starosne dobi, radi preispitivanja društvenih, političkih i umetničko-političkih pitanja.

„Akademija_svitaca_frejm“ Nede Kovinić, Foto: Neda Kovinić/Promo

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare